A qualitative analysis of the teacher variables on the amount of participation and speech production of upper-intermediate students
Öğretmen değişkenlerinin orta seviyenin üzerindeki öğrencilerin derse katılımı ve konuşma miktarlarına etkisi üzerine nitel bir çalışma
  1. Tez No: 257568
  2. Yazar: NERGİS ÇEVİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değişken, Motivasyon, Derse Katılım, Konuşma Becerisi, YabancıDil Olarak İngilizce, Variable, Motivation, Participation, Speech Production, EFL
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Öğretmen Değişkenlerinin Orta Seviyenin Üzerindeki Öğrencilerin Derse Katılımı veKonuşma Miktarlarına Etkisi Üzerine Nitel bir Çalışma? adı ile yapılan Yüksek LisansTezi, öğretmenlerin farklı özelliklerinin öğrencilerin derse katılım ve konuşmamiktarlarını ne şekilde etkilediğini görmek üzere gerçekleştirilmiştir. Bilindiği üzereküreselleşme kavramı ile birlikte Yabancı Dil eğitiminde teorik yöntemlerden çoköğrenciyi gerçek hayatta iletişim kurabilmeye yönelik olan konuşma becerisini artırmaüzerine odaklanılmış, modern ve insancıl yaklaşımlarla öğretmenin sınıf içerisindekigörevi,tutum ve davranışları yeniden gözden geçirilerek öğretmene, öğreticikavramından daha farklı özellikler verilmiştir. Bizlerin de geçmişteki çalışmaortamlarında, öğretmenlerin diğerlerine göre bazı davranışlarda ve uygulamalarda birçok farklılıklar olduğu hakkında çeşitli gözlemlerimiz olmuştur. Bu öğretmenfarklılıklarının öğrencilerin derse katılım ve konuşma miktarlarına etkisine ilişkin olanbu çalışma, öğretmenlerin kendilerini öğrencilerin gözüyle görebilmelerini sağlayarak,ders içi uygulamalarda kendilerini yenilemelerine,geliştirmelerine ve belki de bazıdavranışlarında değişiklik yapma bilincinde olmaya katkıda bulunmak amacı ileyapılmıştır. Çalışmada bahsi geçen öğretmen değişkenleri öğretmenin cinsiyeti, derstemizah kullanması, soru sorma teknikleri ve hata düzeltme yaklaşımları ilesınırlandırılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre öğretmenin cinsiyetinin öğrenciüzerinde olumlu ya da olumsuz net bir etkisi olduğu söylenememekle birlikte tümkatılımcılar önemli olanın öğretmenin cinsiyetinden çok kişilik özellikleri olduğunuvurgulamışlardır. Derste mizah kullanmanın öğrenci motivasyonunu ve katılımı çokyüksek oranda olumlu etkilediği görülürken, soru sorma ve hata düzeltmedeöğretmenlerin uygun soru ve hata düzeltme türlerini uygun zamanda dikkatli bir şekildekullanabilme özelliğine sahip olması olumlu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to find out the Role of the Teacher Variables on the Amount of Upper-Intermediate Students? Participation and Speech Production. With the concept ofglobalization, there has been a shift from the traditional methods and approaches inLanguage Teaching to the ones which focus on to increase the students? speaking skillin order to prepare them for the real life communication. By the help of modern andhumanistic approaches, the role of teachers, their attitudes and behaviours are revisedand the teachers are given much more responsibilities than their traditional role ofteaching. Depending on the observations in different teaching environments and ourexperiences, it will not be wrong to say that the teachers are different from each otherin some of their attitudes, behaviours and classroom applications. The present studyaims to make the teachers see themselves from the eyes of their students ( the abilityto empathize) and help them to make some necessary changes and adjustments insome of their attitudes and behaviours, help them to renew and improve themselves.The study identified four teacher variables namely teachers? gender, teachers? usinghumor, questioning styles and error correction tehniques. Teachers? gender seemed tohave no effect on students? motivation and participation whereas using humor in theclass seemed to have a positive effect. For the teachers to use appropriate questiontypes and error correction techniques where necessary were found to have positiveeffects.