Psikolojik testlerde Angoff ve Sınır Grup Yöntemleri ile kesme puanlarının belirlenmesi
To determine cut off points with Angoff and Borderline Group Tecniques in psychological testing
- Tez No: 257642
- Danışmanlar: DR. NURİ DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Angoff tekniği, sınır grup tekniği, standart belirleme, kesme puan, psikolojik testler, Angoff Method, Borderline method, setting standards, cut off point, psychological tests
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışmanın amacı psikolojik testlerde kesme puanın belirlenmesinde standart belirleme tekniklerinin uygunluğunu test etmektir.Psikolojik testlerde kesme puan norm oluşturma süreci içerisinde hesaplanmaktadır. Seçilen örnekleme bağlı olarak kesme puanlar belirlenmektedir. Örneklemin ortalaması kullanılan psikolojik testin kesme puanını oluşturmaktadır. Örneklemin standart sapması psikolojik özelliğin farklı düzeylerini ifade etmektedir.Standart belirleme tekniklerinin norm oluşturma sürecine nasıl bir katkı sağlayacağı anlaşılmaya çalışılmıştır. Özellikle tanı koymayı sağlayıcı psikolojik testler üzerinde standart belirleme tekniklerinin kullanılarak kesme paunların hesaplandığı bir çalışma söz konusu değildir. Alan yazında yapılan çalışmalar çoğunlukla başarı testleri üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle çalışmada tanı koymayı sağlayıcı testler üzerinde standart belirleme teknikleri le kesme puanların hesaplanmasına çalışılmıştır.Çalışmada psikoloji alanında tanı koyma amacıyla sıklıkla kullanılan Beck depresyon Ölçeği ve bu ölçekle yüksek korelasyon gösterdiği bilinen Beck umutsuzluk ölçekleri kullanılmıştır. Bu ölçeklerin kesme puanlarını yeniden hesplamak üzere Ankaradaki Üniversitelerin psikoloji bölümünde görev yapmakta olan öğretim görevlileri ile çalışılmıştır. Uzman grubuna iki ayrı uygulama yapılarak kesme puanlar hesaplanmıştır.Beck depresyon ölçeği için sınır grup tekniği ile kesme puan 12 ve Angoff tekniği ile kesme puan 17 olarak hesaplanmıştır. Beck umutsuzluk ölçeği için sınır grup tekniği ile kesme puan 8 ve Angoff tekniği ile hesaplanan kesme puan 10 olarak hesaplanmıştır.Angoff ve sınır grup tekniklerinin karşılaştırılması için kesme puanların ortancaları hesaplanmıştır. Ortancalar arasındaki farkın anlamlılığı Wilcoxon işaretli sıralar testi ile test edilmiştir. 0.05 manidarlık düzeyinde teknikler arasındaki farkın anlamlı olduğu gözlenmiştir. Bu farklılık yöntemlerin odak noktalarının farklı olmasından kaynaklanmaktadır.Beck umutsuzluk ölçeği için her iki teknikle hesaplanan kesme puanlar 9'dur. Teknikler arasında bir farklılık bulunmamıştır.Çalışmada Angoff ve sınır grup teknikleri ile hesaplanan kesme puanlar, Beck depresyon ve Beck umutsuzluk ölçekleri için oluşturulmuş olan normlarla karşılaştırılmıştır. Normlarla karşılaştırabilmek için Ankaradaki ünversitelerde eğitim görmekte olan 333 öğrenciden veri toplanmıştır. Bu öğrencilerin ölçeklerden aldıkları puanlar yeni ve eski kesme puanlara göre sınıflandırılmıştır. Bu sınıflandırmadan elde edilen oranlar karşılaştırılmıştır. Her iki ölçek için sınır grup tekniği 0.05 manidarlık düzeyinde normlardan farklı bulunmamıştır. Angoff tekniği Beck umutsuzluk ölçeği için normlardan farklı bulunmazken Beck depresyon ölçeği için normlardan farklı bulunmuştur.Standart belirleme tekniklerinin norm oluşturma süreci içerisinde kullanılabileceği gözlenmiştir. Özellikle örneklem oluşturmakta sıkıntı oluşturabilecek durumlarda bu tekniklerin kullanılabileceği düşünülmektedir. Tanı koymayı sağlayıcı testlerde kesme puanın belirlenmesinde sınır grup tekniği gibi öğrenci/ birey temelli modellerin daha uygun olacağı da gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to test the avaibility of different standard setting methods to estimate the cut off points in psychological tests.In psycohological tests norm generating procedure includes the cut off point estimating. The cut off point determined by the sample. The mean of the sample can be used as a cut off point for psychological tests. The standard deviation shows the different level off psycohological feature.How standard setting techniques contribute norm generating procedures can be understood in this study. There is no other work that cut off points estimated by standard setting techniques in psycohological tests especially which usess for to place a diagnosess. Most of the stadandard setting works in literatüre are about achivment tests. For this reason in this study standard setting techniques worked in psycohological tests which used to place a diagnosess.In this study Beck depression envantory which widely used in psycohology and Beck hopeless envantory which highly correlates with BDE, are used. Judges who work psycohology departments in universities at Ankara, are use to estimate the cut of points for both envantories. The cut off points estimated by two application.For Beck depression envantory the cut off point estimated by borderline technique is 12 and the cut off point estimated by Angoff technique is 17. For Beck hopeless envantory the cut off point estimated by borderline technique is 8 and the cut off point estimated by Angoff technique is 10.For Angoff and borderline tehcniques the cut off points are the median of the judges estimates. The significance of differance between the medians are tested by the Wilcoxon signed rank test for paired samples. At 0.05 significance level the differance between Angoff and Borderline group techniques finds significant. This differance can be thought to derive from differant focus points.For Beck hopeless envantory both techniques estimate the same cut off point, 9. There can be no differance found between techniques.In this study estimated new cut off points for Beck depression and Beck hopeless envantory are compared with the actual norms. To compare with the norms datas are collected from 333 university stedents ın Ankara. Students points are classified by new and old cut off points. The ratios are estimeted by this classification. At 0.05 significant level borderline group method is found no differant than actual norms for both envantories. Althogh Angoff method is found no differant than actul norms for Beck hopeless envantory, for Beck depression envantory method is found differant at 0.05 significant level.Standard setting techniques observed that can be used at norm generating procedure. Especially when having problems to generate a sample the standart setting techniques can be used. For tests that can be used to place a diagnosess observed that estimating cut off points examinee centered methods like borderline group technique are more available.