Türkiye'de ekoloji hareketinin gelişimi: Ağaçkakan Dergisi örneği
Development of ecological movement in Turkey: Case of Ağaçkakan Journal
- Tez No: 257657
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUNCAY ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Yeni Toplumsal Hareketler, Ekoloji Hareketi, Ekolojik Siyaset, Ağaçkakan Dergisi, New Social Movements, Ecological Movement, Ecological Politics, Ağaçkakan Journal
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Çalışma, Giriş ve Sonuç bölümleri dışında, iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın konusu açıklanmış ve metodoloji hakkında bilgi verilmiştir. ?Yeni Toplumsal Hareketler ve Ekoloji Hareketi? başlığını taşıyan ilk bölümde, öncelikli olarak yeni toplumsal hareketler teorisi incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde konuyla ilgili temel kavramlar irdelenmiş ve bu kavramlardan hareketle, ?ekolojik yaklaşım? ile ?çevre korumacılığın? farklılığı sorunu tartışılmıştır. Her iki yaklaşım, düşünsel yapıları, ilkeleri, ekolojik sorunlara bakışları, amaçları ve hedefleri bakımından ele alınmıştır. Daha sonra ekoloji hareketinin partileşme süreci ve Türkiye'de yaşanan ?Yeşiller Partisi? deneyimi değerlendirilmiştir.İkinci bölümde, Ağaçkakan dergisinde yayımlanmış yazılar, konularına göre gruplandırılarak değerlendirilmiştir. Bu bölümde, Ağaçkakan dergisinin muhalif tavrının niteliğini incelemek, toplumsal muhalefetin dergide dile getirilme biçimlerini araştırmak amacıyla, 1992-2003 yılları arasında yayımlanan 40 sayı incelenmiştir.Çalışma, toplu bir değerlendirmenin ardından, kaynakça ve ekler ile sona ermiştir. Bu çalışmada, Türkiye'de ekoloji hareketi içerisindeki grupların, özellikle de S.O.S Akdeniz derneğinin siyasal, toplumsal, kültürel ve ekonomik alandaki ilke ve önerilerinin sunulduğu Ağaçkakan dergisi, bilimsel olarak ele almıştır.
Özet (Çeviri)
This study contains two main chapters except Introduction and Conclusion. In the introduction, the subject of study has been defined and provide information about the methodology. The first chapter entitled ?New Social Movements and Ecological Movement? in which before all else new social movement theory has been analysed. Besides, in this chapter basic concepts related with the subject of this study are intellectualized and with respect to these concepts, the problem of the difference of ?ecological approach? and ?environmental protectionism? is discussed in detail. Both of the approaches are handled with regard to their intellectual structures, principals, perspectives to the ecological problems, aims and targets. Then, the process of political organization of ecological movement and ?Yeşiller Partisi? experience in Turkey has been utilized.In the second chapter, the texts published in Ağaçkakan journal have been grouped and evaluated per their issues. Aiming to shed a light on qualitative opposing matter of Ağaçkakan journal and to understand the way of expressing public opposition, 40 issues which published in the period of 1992-2003 are searched in detail.The study followed by a accumulative assessment has ended with bibliography and appendices. In this study, Ağaçkakan journal has been academically studied with the political, social, cultural and economic principles and suggestions of the groups within the ecology movement in Turkey, especially S.O.S Akdeniz association.