Fergana Türklerinin doğum, sünnet, düğün ve ölüm merasimleri
Birth, circumcision, wedding and death ceremonies Turkish of Fergana
- Tez No: 257726
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞUAYİP KARAKAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Türk-Ata Türklerinin Doğum, Düğün ve Ölüm Âdetleri, Birth, wedding and death traditions of Founding fathers of a Turkish nation
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çağdaş Türk Dilleri ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Türk-Ata Türkleri Kırgızistan'ın Oş ve Celal-Âbad bölgelerinde yaşamaktadırlar. Onlar genel Türk tarihinin gerçeklerine rağmen Türk adıyla varlıklarını sürdürmüş ve kendilerine ait inançlarını, gelenek ve göreneklerini korumuşlardır. Fakat Türk-Ata Türkleri hakkında pek fazla bilgi bulunmamaktadır ve bu sebeple akraba Türk toplulukları tarafından da pek tanınmamaktadır. Bu sebeple bu konu, Türk-Ata Türklerinin arasında saha araştırması yaparak âdetleri hakkında yazılı kaynak hazırlamak, diğer akraba Türk topluluklarına tanıtmak ve Türkoloji araştırmacılarının dikkatine sunmak amacıyla ele alınmıştır.Tez giriş, üç bölüm, ekler ve sonuçtan ibarettir. Girişte, Türk-Ata Türkleri hakkında genel bilgi verilmiştir. Birinci bölümde doğum âdetleri, doğum öncesi, doğum sırası ve doğum sonrası olarak kendi içinde üç kısımda incelenmiştir. İkinci bölümde düğün âdetleri yine kendi içinde, düğün öncesi, düğün sırası ve düğün sonrası olarak incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise ölüm âdetleri tıpkı birinci ve ikinci bölümlerdeki gibi üç bölümde ele alınmıştır. Ek kısmında, ele alınan âdetler sırasında ziyafet sofrasını süsleyen ve mutlaka bulunması gereken yemek çeşitleri ve yemekler ile merasimlere ait fotoğraflar yer almaktadır.Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma, Türk-Ata Türkleri ile ilgili ilk halk bilimi çalışmasıdır.
Özet (Çeviri)
Founding fathers of a Turkish nation live in Kyrgyzstan's Jalal-Abad and Osh regions. Despite the realities of general Turkish history, they could survive with the Turkish name and protect their own beliefs, traditions and customs. But there are so little information about them and therefore not known by relative Turkish communities. This subject, which includes also the research to prepare a written source, was studied to meet with the other Turkish relative communities and present to the researchers of turcology.Thesis introduction consists of three parts, enclosures and the result. In the introduction part, the general information given about the Founding fathers of a Turkish nation. In the first chapter, birth tradition is examined as prenatal, birthtime and afterbirth in three parts on its own. In the second section, again wedding customs studied as before the wedding, during and after the wedding in three parts. In the third section, death tradition handled just as the first and second part. In addition part, decorating banquet table and indispensable food types during those traditions analyzed above take place. Beside that, pictures of the meals and ceremonies exists.This work was prepared as a first master's thesis work about the Founding fathers of a Turkish nation folk literature.