Yasak sorgu yöntemleri ve yasak sorgu yöntemleriyle elde edilen delillerin değerlendirilmesi yasağı
Illegal inquiry methods and the valuation prohibition of evidence which are got by illegal inquiry methods
- Tez No: 257736
- Danışmanlar: PROF. DR. CUMHUR ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Sorgu, delil, suç, şüpheli, sanık, Inquıry, evidence, crime, suspect, defendant
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Suç ve suçlulukla mücadelede, şüpheli veya sanığın sorgusu, halen önemini korumaktadır. Hukuk devleti ilkesi gereği, kolluk, kamu gücünü kullandığı ifade alma ve sorgu işleminde, hukuka uygun yöntemlerle suçu aydınlatmalıdır. Ceza muhakemesi hukuk sistemleri, hukuka aykırı yöntemlerle delil elde etmeyi yasaklamaktadır. Hukuka aykırı yöntemlerin neler olduğu CMK 148. maddede açıkça belirtilmiştir. Bunlar; kötü davranma, işkence, ilaç verme, yorma, aldatma, cebir veya tehditte bulunma, bazı araçları kullanma, kanuna aykırı yarar vaadinde bulunma gibi bedensel ve ruhsal müdahalelerdir.Yasak sorgu yöntemlerinin, söz konusu maddede belirtilenlerle sınırlı olmadığı yine maddenin kendi ifadesinden anlaşılmaktadır. Toplumsal adaletin ve kamu güvenliğinin sağlanmasının yanı sıra kişilerin hukuka ve adalete duyduğu güvenin ve insanlık onurunun korunması gerekmektedir. Bu nedenle hukuka aykırı yöntemlerle delil elde edilmesi yasaklanmaktadır. Dolayısıyla adil yargılanma ilkesi gereği, yasak yöntemlerle elde edilen bu deliller ceza muhakemesinde kullanılmamakta ve değerlendirme yasağıyla karşılaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
While strugling with crime and criminality, the inquiry of the suspect or the defendant is still keeping on its importance. According to constitutional state basis, police must solve the crime in legal way in testimony and interrogation procedures which he uses public strength. Crime judging law systems prohibit getting evidence by illegal methods. It is clearly stated in CMK article 148 what these illegal methods are. These are physical and psychological interventions like mistreatment, torture, giving drug, weary, deceit, constraint or threat, using some means, promising for illegal profit. It is also understood from the article?s expression that illegal inquiry methods are not limited with this article. As well as providing social justice and public security, trust and humanity honor that people have for law and justice need to be protected. That?s why it is forbidden to get evidence by illegal methods. Consequently according to legally judgement basis, the evidences ,which are got by illegal methods, are not used in punishment judgement and encounter valuation prohibition. Valuation prohibition is coordinated in CMK articles 148 and 217/2.