Hükümlülerin nakli (transferi)
Transfer of convicts
- Tez No: 257735
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN SOYASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Hükümlü, Nakil, Ceza İnfaz Kurumu, Hüküm Devleti, Yerine Getiren Devlet
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ceza ve Ceza Usul Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 321
Özet
Hükümlülerin nakli meselesi gerek Türk Hukukunda gerekse Milletlerarası Hukuk alanında incelenmesi gereken bir konu olup, kavram içeriğinden farklı olarak sadece hükümlülerin değil benzer durumdaki kişilerin de nakillerini içeriğinde barındıran bir kavramdır. Esasen hükümlüler kendi istekleri veya toplu nakil, disiplin, asayiş ve güvenlik, hastalık, eğitim, öğretim, suç ve yargılama yeri nedenleriyle başka bir kuruma nakledilebilirler. Bununla birlikte hükümlülerin özellikle Milletlerarası Hukuk bağlamında nakilleri gündeme geldiğinde hükümlülerin rehabilitasyonu ve insani mülahazaların da nakil kavramının ortaya çıkışında etkili kavramlar olduğu kabul edilir. Hükümlülerin naklinin insan hakları kavramı ilke de yakından ilişkisi bulunduğundan nakillerin insan haklarına uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi de şart olarak ortaya çıkmaktadır. İç hukukta kişilerin hakkında yakalama emri düzenleyen mahkemelere nakilleri için çıkarılan tutuklama kararlarının infazı sırasında doğan sorunlar da insan hakları kavramı yönünden çalışmamızda yer bulmuştur.
Özet (Çeviri)
The topic of transferring the convicts is a subject that should be studied in Turkish and International Law, and a concept which includes not only transferring the convicts but also transferring the people in the same condition except from its contents. In fact , convicts can be transferred to another establishment in the event of their willingness or transferring in mass , dicipline , security or public order , illness ,education ,the place of criminal or judgement. Besides , the rehabilitation of the convicts and the humanistic considerations are accepted as effective concepts in the forming of the concept of transferring when it comes into question in the context of the International Court.Because there is a strong relation between convicts and human rights , it exists as an obligation that the transferrings should be done in an appropriate way for human rights.The problems which occurs during the execution of arrestment judgements which are brought out for transferring the people to the courts which published arresting order about them take part in our work in the aspect of human rights concept.Key Words :1. Convict2. Transferring3. Punishment Execution Instution4. Judgement State5. State which carries out