Yerel yönetimlerin eğitime katkıları (Türkiye, Çanakkale Belediyesi ile Almanya, Osnabrueck Belediyesi örneği)
The contributions of the local administration to the education , Çanakkale and Osnabrueck Cases
  1. Tez No: 257837
  2. Yazar: SEMRA GÜNEY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜN ATANUR BASKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: yerel yönetim, eğitim yönetimi, örgün eğitim, yaygın eğitim, hizmetiçi eğitim, belediye, okullar, kent konseyi, local administration, educational administration, formal education, informal education, in service training, municipality, schools, city council
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmada bir yerel yönetim birimi olarak belediyelerin, yönetiminden sorumlu oldukları yerel topluluğun temel gereksinimi olan eğitim hizmetlerinin sağlanmasında, Çanakkale Belediyesi ile StadtOsnabrueck Belediyesi arasındaki eğitim hizmeti sorumlulukları karşılaştırılmaya çalışılmış ve söz konusu belediyelerin eğitim görevleri ile eğitim kurumlarının örgütlenme biçimi dikkate alınarak, eğitim uygulamaları alanında inceleme yapılmıştır.Araştırma tanımlayıcı bir çalışma olup; evren, kent belediyeleridir. Çanakkale Belediyesi ve Osnabrueck Belediyesi ile ilgili sayısal veriler ve diğer bilgiler toplanarak, tablolar oluşturulmuş uygulamadaki benzerlikler ve farklılıklar ortaya konulmuştur. Elde edilen veriler yorumlanarak aşagıdaki sonuçlara ulaşılmıştır:1. Yerel yönetim birimi olarak Çanakkale Belediyesi, örgün eğitim sistemi içinde rol almamaktadır. Osnabrueck Belediyesi, kentteki tüm eğitim kurumlarının (yüksek eğitim kurumları hariç) bağlı olduğu bir yönetim birimidir.Bu sonuç belediyelerin tercihleri değil, ülkelerindeki eğitim kurumlarının yönetimsel olarak örgütlenme biçiminden kaynaklanmaktadır.2. Örgün eğitim kurumları Çanakkale'de devlet, Osnabrueck'te belediye tarafından finanse edilmektedir.3. Çanakkale'de doğrudan sorumlu olmamakla birlikte Belediye, halk eğitimhizmetlerinde önemli roller almaktadır. Osnabrueck`te halk eğitim hizmetleridoğrudan Belediyenin sorumluluğundadır.4.Çanakkale Belediyesi yönetim örgütünde Eğitim Bölüm Müdürlüğü vardır. Ancak, bu birim sadece Belediye çalışanlarının hizmetiçi eğitim programlarının yürütülmesine yönelik olarak kurulmuştur. Osnabrueck Belediyesi, kentteki tüm kamu çalışanlarının hizmetiçi eğitim programlarıyla ilgilenmektedir.5. Çanakkale ve Osnabrueck Belediyeleri, uluslararası programlardan yararlanarak, Avrupa Birliği fonlarıyla desteklenen projeler ve Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı (UNCED) , Rio Deklerasyonu'nun bir uygulama belgesi olan Yerel Gündem 21 Platformu aracılıyla, yaygın eğitim alanında çalışmalar yaparak halk eğitim uygulamalarına katkıda bulunmaktadırlar.Araştırma sonucuna göre, eğitim uygulamalarının daha etkin olabilmesi ve daha çok sayıda kentliyi kapsayabilmesi için aşağıdaki öneriler düşünülmüştür;1. Çanakkale Kenti'nin, tüm eğitim hizmetleri ile ilgili kayıtların tutulduğu, güncel program ve duyuruların yer aldığı bir `eğitim ofisi' ve bu ofise bağlı bir eğitim portalı kurulabilir.2. Yüksek eğitim düzeyinde `sürdürülebilir yetişkin eğitimi' hedeflenerek yaşam boyu eğitim konusu gündeme alınabilir.3. Çanakkale ve Osnabrueck Belediyeleri arasında ortak hizmetiçi eğitim programları yapılabilir.
Özet (Çeviri)
Education is one of the basic social human needs to be accomplished by the local administratives bodies beyond central governments policies. It is compared the reponsibilities and the current positions of both Osnabrueck and Çanakkale municipalities and to figure it out the legal responsibilities, the organizational models of the educational institutions, and the application of educational activities has been studied.The scope of this descriptive study is the municipalities of Canakkale and of Osnabrueck. After collecting statistical and other data, tables are formed and similarities and discrepancies are shown in comparative basis. Following outcomes are found:1-Çanakkale Municipality is not involved neither in decision making nor in performing any formal educational activity as a result of Turkey's general legal framework. However, in Osnabrueck the primary and secondary educational institutions depend mainly on the local municipality.2- Formal educational primary and secondary educational institutions financed by the central government in Çanakkale, however, Osnabrueck's municipality is he main source for financing the schools in Osnabrueck.3- Although being not directly reponsible for the informal educational activities, the municipality in Çanakkale plays important roles in informal educational activities. In Osnabrueck, on the other hand, the municipality is competely responsible also in informal educational realm.4-There is an educational directorate in Canakkale Municipalty. But, its main mission is in service training of the municipalty personnel. In Osnabrueck all kinds of in service trainings of all public sector employees' organized by the municipality.5- In both instances, they get benefits of international programmes, especially supported by European Union, in informal educational activities.To get more effectual results of educational activities, followings may be suggested within the framework of this study:1- To organize an“Education Office”in which all kind of educational inventory of Çanakkale collected and an“educational web portal”through which the educational inventory and educational activities announced.2- To organize sustainable adult education by emphasizing continuing education which is aimed exclusively to adults who already possess an university degree.3- To organize mutual educational activities about in service training between Çanakkale and Osnabrueck municipalities.