Sivil hava taşıtlarının yatırımında kullanılan finansman teknikleri ve ülkemiz havayolarındaki uygulamalarının analizi
The financial techniques used in commercial aircraft investments and the analysis of their applications by airliners in Turkey
- Tez No: 257839
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖMER İPÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Havayolu sektörü, Havayolları, Hava Taşıtı Finasmanı, Hava Taşıtı Finansman Teknikleri, Hava Taşıtı Motoru Finansmanı, Bankalar ve Finans Kuruluşları
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Türk havayolu sektörü son yirmi yılda hem yolcu adedi, hem de arz edilen koltuk hacmi açısından çok hızlı bir büyüme kaydetmiştir. Bu dinamik talep ülke içinde yeni hava taşıtlarının alınmasına ya da eskiyen hava taşıtlarının yenilenmesine büyük ölçüde ihtiyaç duyulmasına sebep olmuştur. Şu an ülkemizdeki bankalar ve finans kuruluşları hava taşıtlarının finansmanına pek sıcak bakmamaktadırlar. Bunun nedenleri olarak hava taşıtı finansmanlarının çok yüksek maliyetli oluşu ve finansmanının geri dönüşünün uzun süre almasıdır. Ayrıca güçlü bir sermaye alt yapısı ve yetişmiş eleman eksikliği de buna ek nedenler olarak sayılabilir. Bu görevi yıllardır Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa ve Uzak Doğu kökenli dev finans kuruluşları ve bankalar başarı ile yürütmektedirler. Türkiye bu sektörde gelişen yeni bir pazardır ve oldukça güçlü bir potansiyeli vardır.Bu tez çalışması ile havayolu sektörünün hayati öneme sahip hava taşıtları ve hava taşıtı motorlarının finansmanında kullanılan tüm teknikler ayrıntılı ele alınmıştır. Bu tekniklerin bir çoğu dünyada bile daha yeni tanınmaya başlanmış ve yaygınlaştırmak için büyük çabalar sarf edilmektedir. Ülkemizde hava taşıtlarının ve hava taşıtı yedek parçalarının finansmanının büyük ilgi göreceği öngörülmektedir. Bu sebeple bankaların ve finans kuruluşlarının bu yeni alternatif pazarı fark edip yeni finansal çözüm önerileri ve yeni seçeneklerle havayolu şirketlerinin karşısına çıkmaları beklenmektedir.Çalışmanın son bölümünde ülkemizdeki havayolu temsilcilerinin görüşlerine başvurarak filolarındaki hava taşıtlarının ne tür finasman kaynakları ile finanse ettikleri uygulanmış olan anketle öğrenilmeye çalışılmış ve veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ?Havayolu Uçak Finansmanı Anketi? kullanılmıştır. Bu anket iki bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde Türk Havayolu Sektörünün genel bir çerçevesi çizilmiş, ikinci bölümde ise sektörün hava taşıtı filosunun finansal açıdan değerlendirilmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the last twenty years, the airline business in Turkey has had a rapid increase in development of the number of passengers traveling by air and the supply of passengers? seats. This dynamic supply caused the demand of more modern aircraft and modernization of used aircraft in the country. Now, in Turkey, banks and financial instutitions do not have a positive perspective on aircraft financing. There are several reasons for this: the significant cost of aircraft financing and the prolonged time taken for the investor to recieve the reward of their investments. Furthermore, lack of an equity infrastructure and qualified personnel are additional reasons for the negative perspective on aircraft financing. These occupations continue to be run successfully by American, European and Far Eastern financial instutitions. In this sector, Turkey is a developing, new market and has impressive potential.In this thesis, all of the financial techniques that are crucial in the aviation sector have been thoroughly evaluated. The techniques used in this sector are new and they are trying to generalize in the aviation world. In Turkey, the finance of aircraft and aircraft engines will get high attention soon. Due to this reason, banks and financial instutitions will discover the new alternative market and come out with new financial options to the airlines.In the final part of the thesis, the views of airline representatives were appealed regarding the sources financing of the aircraft in their fleets. A ?Havayolu Uçak Finansmanı Anketi? (which is "The Airline Aircraft Financing Survey? in Turkish) was used to collect the data. The survey consists of two parts. The first part is the general view of Turkish Airline Sector and the second part is the evaluation of the financial needs of the aircraft fleets.Key WordsAviation Sector, Airlines, Aircraft Finance, Aircraft Financing Techniques, Aircraft Motors Financing, Banks and Financial Instutitions