Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti hakkında yurtdışında yapılan araştırmalardaki genel eğilimlerin tespiti (1914-2000)
The identification of general trends in research abroad about Mustafa Kemal Atatürk and the Republic of Turkey(1914-2000)
- Tez No: 257842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ACUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bibliyografya, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Bibliography, History, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye Cumhuriyeti, bibliyografik analiz, yurtdışı araştırmaları, genel eğilimler, Mustafa Kemal Atatürk, Repuclic of Türkiye, bibliographic analysis, abroad research, general trends
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bölümü
- Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti üzerine yurtdışında hazırlanmış eserlerin zaman, ülke, dönem, konu ve konjektür bakımından genel eğilimlerin tespit edilmesi çalışmamızın amacı olacaktır. Çalışmamız bu yönüyle Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye araştırmalarında genel eğilimleri tespit edip gelecekteki araştırmalara kaynak sağlayıp ve istikamet belirleyecektir. Eğilim değişikliğindeki dinamikler yapacağımız veri tabanına dayalı analiz ile tespit edilecektir.Çalışmamızda kullanacağımız meta veriler diğer ifadeyle bibliyografik künyelerin sistematik bir şekilde kaydedilip analitik sorgulamaların yapılacağı bir yazılım olan veri tabanına dayalı bir yöntem kullanılacaktır. Bibliyografik veritabanına dayalı bir sorgulama ve analize dayalı metodumuzun Türkiye'de az bilinen ve kullanılan yöntem olarak karşımıza çıkması bu alanda bundan sonra yapılacak çalışmalarda istikamet belirleyici olmasına katkı sağlayacaktır.Eserlerin belli konularda belli dönemlerde gösterdiği yoğunluğa ilişkin dönemin koşullarını siyasi, ekonomik, toplumsal boyutlarını göz önünde bulundurarak açıklamaya gayret ettik. Salt eser sayısının üst konu, alt konu, yıl, dil, yayın yeri, yazar bazında miktarları fazla veya az olmasını belirtmekle yetinmeyip bunların yanında bu duruma etki eden faktörleri göz önünde bulunduracak şeklinde bir analiz gerçekleştirme yolunu seçtik.Yurtdışında Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti hakkında yapılan araştırmalarının tamamının bizim çalışmamızda kullandığımız 2852'si kitap, 5136'sı makale 192'si tez olmak üzere toplam 8180 bibliyografik künyeden ibaret olduğunu söylemek elbette mümkün değildir. Bununla birlikte söz konusu 8180 verinin yurtdışında gerçekleştirilen Mustafa Kemal Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti araştırmaları için son derece zengin ve anlamlı bir örneklem oluşturmasından ötürü bu veriler üzerinde yapılacak tahlillerin söz konusu araştırmaların yapısını ve eğilimlerini belli ölçüde de olsa ortaya çıkarabilecek düzeyde olduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The aim of our study will be identifying the general trends in works made abroad about Mustafa Kemal Atatürk and The Republic of Turkey in terms of work time, country, period, issue and conjecture. Our work in this direction, will detect overall trends about Mustafa Kemal Atatürk and The Republic of Turkey and supply resources and determine direction for future research.The dynamics of the changes in the trends will be determined by using the analysis of our database.In our study a method based on a database using a software in which the bibliographic metadata can be saved systematically and made analytical queries.Our method as being a query based on bibliographic database and analysis, which is little-known and used in turkey, will contribute to determining the direction of future studies in this field.In certain areas of work related to the density in a certain period of time shown in terms of political, economic and social dimensions are taken into consideration as we try to explain. The absolute number of works of the above topics, subtopics, year, language, place of publication, the authors based on the amount of more or less to be specified, besides, the factors influencing this situation are taken into consideration .It is not possible to say,of course, that all of the studies made abroud about Mustafa Kemal Atatürk and The Republic of Turkey are consist of a total of 8180 bibliographic citations including 2852 books, 5136 articles,192 thesis that we use in our study. However, it is possible to say that analysis of this data may, to some extend, help to find out the structure and the trend of these research.