İhracat teşvikleri ve Türkiye'nin ihracatı üzerine etkileri
Export incentives and effectivenes on Turkish exports
- Tez No: 257843
- Danışmanlar: DR. MUAMMER KAYMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Ekonomisi, İhracat, İhracat Teşvikleri, Turkish Economy, Exports, Export Incentives
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Teşvikler, devlet tarafından çeşitli amaçlarla özel ve/veya kamu teşebbüslerine bir karşılık mukabilinde veya karşılıksız olarak yapılan aynî veya nakdî yardımlardır. Ülkeler teşvik politikalarına birçok nedenle başvurabilmektedir. Bunlardan biri de ihracatın arttırılmasıdır. Teorik olarak ihracatın gelişmesi ekonomik kalkınma üzerinde olumlu etkiler yaratarak gelişmeyi uyarır ve milli gelir seviyesini yükseltir.Türkiye'de 1980 sonrası ihracata dayalı sanayileşme modeline geçilmesi ile birlikte ihracat teşviklerinin önemi ve gerekliliği daha da ön plana çıkmıştır. Bu yıllarda kalkınma ve ekonomik büyüme politikaları ihracatın artmasına daha çok bağımlı hale gelmiş ve bu çerçevede ihracat teşviklerinin etkinliği de sorgulanmaya başlanmıştır.Dolayısıyla iktisadi büyümenin önemli unsurlarından birisi olan ihracat performansının geliştirilmesi ihracat teşviklerinin etkinliğine bağlıdır. Bu nedenle ülkeler dış ticarette teşviklere ayrı bir önem vermektedirler. Uluslararası pazarlarda yoğun bir rekabetin yaşandığı günümüz koşullarında, ülkeler ihracatın gelişmesine katkıda bulunacak stratejiler belirlemekte ve çeşitli önlemler almaktadırlar. Bu çerçevede ihracat işlemlerine ve ihracatın teşvikine ilişkin olarak alınan önlemlerin etkinliğinin önemi büyüktür.Bu çalışmada Türkiye'de uygulanan ihracat teşvikleri ele alınarak, bu teşviklerin Türkiye'nin ihracat performansına katkısı araştırılacak ve çözüm önerileri üzerinde durularak ihracat teşviklerinin etkinliği sorgulanacaktır.
Özet (Çeviri)
Incentives are in kind or in cash aids granted by the state to private and/or public enterprises for various purposes in return of something or without payback. The countries resort to incentive policies for various reasons. One of these reasons is to increase exports. Theoretically speaking, the export performance has positive influences on economic development and level of GDP per capita.With transition to the export-oriented industrialization strategy in 1980 in Turkey, importance and necessity of export incentives have become apparent. Economic development and growth policies became dependent on increased exports during those years and effectiveness of the export incentives was started to be questioned.Consequently ensuring continuous growth of exports which is an important factor for financing economic growth, is based on the effectiveness of export incentives. For this reason, countries attach special importance to incentives in foreign trade. In these days of an intense competition being experienced in international markets, the countries set some strategies and take various measures which shall contribute to development of exports. Within this framework, effectiveness of the measures taken in relation to export procedures and export incentives is very important.In this paper, export incentives will be discussed, their contribution to increased exports in Turkey will be investigated and suggested solutions will be emphasized and effectiveness of export incentives will be questioned.