Hastane yöneticilerinin dış kaynaklı hizmet alımlarına ilişkin görüşleri: Bir anket çalışması
Hospital management services procurement source of the outside the views: A survey study
  1. Tez No: 257911
  2. Yazar: SELVİ CANAN TOPAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP SELVİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dış Kaynak Kullanımı, Hastanelerde Dış Kaynak, Hastanelerde Verimlilik, Outsourcing Procurement, Outsourcing in Hospitals, Efficiency of Hospitals
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
İşletmelerin günümüzde varlıklarını devam ettirebilmeleri ve rekabet güçlerini arttırabilmeleri için hız, esneklik ve maliyet avantajı sağlamaları zorunlu hale gelmiştir. Bunun içinde faaliyetlerini yeniden gözden geçirerek, rekabet güçlerini arttıracak ana faaliyet ve özelliklerini belirlemeleri, müşteri beklentilerine uygun mal ve hizmet üretmeleri gerekmektedir. Sağlık işletmeleri olan hastanelerin de hastalıkların teşhis ve tedavilerinde kullanılan tıbbi teknolojiyi ve tıbbi hizmetlerin yanında sunduğu destek hizmetlerindeki yenilikleri ve gelişmeleri takip ederek hasta beklentilerini karşılamaları gerekmektedir. Hastane yöneticileri kurumlarına başvuran hastalara daha kaliteli hizmet sunmak, maliyetlerini düşürürken etkinlik ve verimliliklerini arttırmak, daha esnek ve dinamik bir yapıya kavuşmak için giderek yaygın olarak kullanılmaya başlanan dış kaynak kullanımını kurumlarında uygulamaya başlamışlardır.Bu çalışma İstanbul'da bulunan Üniversite, Özel, Sağlık Bakanlığı'na bağlı kamu hastanelerindeki dış kaynaklı hizmet alım türlerini, bu kurumlardaki yöneticilerin dış kaynaklı hizmet alım türlerinin alınıp alınmaması ile ilgili görüşlerini ve dış kaynaklı hizmet alımlarının yarar ve sakıncalı yönleri ile ilgili düşüncelerini sorgulayarak değerlendirmektedir. Bu değerlendirmelerin sağlık kurumlarına yol göstermesi ve dış kaynak kullanımının yararlı ve sakıncalı yönlerinin ortaya konularak katma değer yaratılabilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Speed, flexibility and cost effectiveness are essentials for maintaining viability and increasing competitiveness of contemporary businesses. To that end, they must review all their activities and identify the main activities and features that could increase their competitiveness and must meet demands and expectations of the customers by supplying or producing appropriate products or services. Hospitals that are a part of healthcare business must catch up with the developing technology regarding diagnosis and treatment of the diseases and meanwhile they must also follow the advancements and innovations in supportive services that are presented along with the healthcare services in a scale that meets the expectations of the patients so to say customers. In their institutions managers of the hospitals have started to use outsourcing that is more extensively used in elsewhere, in order to supply high quality healthcare and supportive services to their patients and at the same time to reduce costs, increase efficacy and productivity and to become more flexible and dynamic.In this work, types of outsourcing in University, private and state hospitals in İstanbul has been evaluated and also the view of managers regarding whether outsourcing should be used and benefits and risks of outsourcing has also been assessed. Our aim is to guide health institutions about outsourcing by showing both benefits and potential risks of outsourcing and to create an added value regarding outsourcing.