Küresel makro hedge fonlar ve Türkiye sermaye piyasalarında serbest yatırım fonları
Global macro hedge funds and the free investment funds in turkish capital markets
- Tez No: 257910
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ ALTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: hedge fonlar, küresel makro hedge fonlar, serbest yatırım fonları, yatırım fonları, küresel ekonomi, hedge funds, global macro hedge funds, free investment funds, mutual funds, global economy
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: Para Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Küresel Makro Hedge Fonlar ve Türkiye Sermaye Piyasalarında Serbest Yatırım Fonları? adlı yüksek lisans tez çalışmasında, 1940'lı yıllar sonrasında varlık göstermeye başlayan hedge fonların bir türü olan küresel makro hedge fonlar incelenmektedir. Türkiye sermaye piyasaları özelinde, yapılandırma çalışmaları devam eden en güncel finansal ürün olan serbest yatırım fonları çalışmanın bir diğer eksenini oluşturmaktadır.1990'lı yıllarla birlikte yoğunlaşan uluslararası özel portföy yatırımlarının en bilinenlerinden biri olan hedge fonlar bu tez çalışmasının temelini oluşturmaktadır. Küresel makro hedge fonlar ise tez konusu olarak asıl inceleme alanıdır.Küresel makroekonomik temel analizi teknik analizle harmanlayarak ve ileri finans tekniklerini türev ürünlerle kullanarak mutlak getiri hedefinde olan hedge fonların izledikleri yöntemler tez çalışması boyunca yol gösterici olmuştur. Tezin uygulama bölümünde ise, Türkiye sermaye piyasalarında serbest yatırım fonları konusu incelenmektedir.Küresel sistemde mevcut finansal ürünler ile bilimsel ve teknik ilerlemelerin uygulanabilir kıldığı sıradışı fon yapılanmaları, uluslararası ekonomik sistemin, dolayısıyla da yeni dünya düzeninin, başat gücü olarak küresel finansta söz sahibi ülkeleri işaret etmektedir. Küresel makro hedge fonlar, alternatif yatırım araçlarıyla karşılaştırıldığında, yatırımlarını küresel finans piyasalarına yönlendirmek isteyen yatırımcılara üstün yatırım imkanları sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
In the thesis called ?Global Macro Hedge Funds and the Free Investment Funds in Turkish Capital Markets?, the global macro hedge funds, the type of the hedge funds that emerged after the 1940s, have been examined. Furthermore, the other subject matter of the thesis is the free investment funds that are the most popular financial instruments in progress in the Turkish capital markets.The hedge funds, one of the most widely known international private investment portfolios that have expanded since the 1990s, constitute the core of the thesis. Moreover, the main research area is the global macro hedge funds as the theme of the thesis.The hedge funds' methods of harmonizing global macroeconomic fundamental analysis with technical analysis and initiating advanced financial techniques with derivatives instruments to achieve absolute return objective have been guidelines through the thesis. In the practice part, the free investment funds in the Turkish capital markets have been studied.The financial instruments that have existed in the global system and the technological advancements that have made exclusive fund organizations workable, have declared the leader nations of global finance as the dominant power of international economic system and the new world order. The global macro hedge funds, in comparison to other investment alternatives, may ensure superior investment opportunities as the vehicle for investing in global financial markets.