Güvenlik hizmetlerinde dış kaynaklardan yararlanma ve Karadeniz bölgesi devlet hastanelerinde konuya ilişkin bir araştırma
Outsourcing at security services: a field survey on ministry of health initiated hospitals located in Black sea region
- Tez No: 287802
- Danışmanlar: DOÇ. DR. V. LALE TÜZÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Güvenlik Hizmeti, Dış Kaynaklardan Yararlanma, Devlet Hastanesi, Özel Hastane, Memnuniyet düzeyleri, SecurıtyServıces, Outsourcıng, StateHospıtal, PrıvateHospıtal, SatısfactıonLevels
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
2000'li yılların başında, Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Dönüşüm Programı olarak bilinen yeni reform programını uygulamaya koymuştur. Bu program, sağlık sisteminin yapı ve işleyişinin yeniden yapılandırılmasını amaçlamaktadır. Diğer ülkelerdeki reform çalışmalarında olduğu gibi, bu reform çalışmalarının amacı, hizmet kalitesini yükseltirken, kaynak kullanımında verimliliği sağlamak, yenilikçi ve hasta beklentilerine duyarlı bir sistemin oluşturulmasıdır.Sağlıkta Dönüşüm programının öngördüğü ?hizmetin sürekliliği? ilkesi gereğince, hastaların tüm ihtiyaçlarının bir noktada (hastanede) karşılanması amaçlanmaktadır. Bu ilkeye göre hastaların başka sağlık kurumlarına (ikinci ve üçüncü basamak) sevk edilmeden tüm ihtiyaçlarının hastane içinde karşılanması gerekmektedir.Bu nedenle hastaneler; dış kaynaklardan yararlanma yoluna başvurarak hasta ihtiyaçlarını karşılamaktadırlar. Önümüzdeki süreçte hastanelerde dış kaynaklardan yararlanma stratejisinin giderek daha da artacağı beklenmektedir.Dış kaynaklardan yararlanma, hastanenin geleneksel olarak kendi imkanlarıyla sunduğu bazı hizmetleri ve işlevleri, sözleşme veya ortaklık yoluyla diğer kurumlardan sağlanması olarak tanımlanmaktadır.Bu çalışmanın amacı, Karadeniz Bölgesi Samsun ve Ordu illerindeki Sağlık Bakanlığı'na ait hastaneler ile özel hastanelerde uygulanan güvenlik hizmetleri alanında dış kaynaklardan temin edilen özel güvenlik hizmetleri ile ilgili yöneticilerin memnuniyet düzeylerini ortaya koyarak farklılıkları tespit etmektir.
Özet (Çeviri)
At the beginnings of the 2000s. Ministry of Health (MoH) initiated new program titled as ?Health Transformation Project?. This program aimed at restructuring organization and functioning of Turkish health care system. Similar to other countries, the purpose of these reforms, in Turkey, is to make resource allocation in health care more efficient, more innovative and more responsive to consumers preferences while maintaining equity.?Service continuity?, a unique principle of Health Transformation Project, directs managers to meet whole needs of patients within hospitals. According to service continuity policy, in stead of directing patients to the referral hospitals (secondary and tertiary hospitals) MoH hospitals should provide specialized services their patients through outsourcing. It can be expected that outsourcing practices will constantly be increased in MoH Hospitals.Outsourcing can be defined as ?transferring services or operating functions that are traditionally performed internally to a third-party service provider and controlling the sourcing through con¬tract and partnership management.The purpose of this study, the Black Sea Region in the provinces of Samsun, and the Army of the Ministry of Health hospitals and private hospitals in the field of applied security services provided to external sources of private security services is to determine the differences by examining the satisfaction levels of managers.