Benzerlik bilgisinden dişil büyülü gerçekçiliğe:Latife Tekin romanları Sevgili Arsız Ölüm ve Muinar'da alternatif kadın öznelliği
From similitude to feminine magical realism: Alternative female subjectivity in Latife Tekin's novels Dear Shameless Death and Muinar
- Tez No: 258025
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZDEN SÖZALAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Sociology, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Edebi söylem, benzerlik, büyülü gerçeklik, üst kurmaca, kadın öznelliği, ecriture feminine, dişil büyülü gerçeklik, Literary discourse, similitude, magical realism, meta fiction, female subjectivity, ecriture feminine, feminine magical realism
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu tez çalışması, Latife Tekin'in büyülü gerçekçi romanları Sevgili Arsız Ölüm'ün ve Muinar'ın yakın okumasına odaklanır. Söz konusu romanların ayrıcalıklı edebi söylemini, özellikle toplumsal, kültürel ve ataerkil baskı altındaki kadın karakterlerin alternatif bir kadın öznelliği inşasını ortaya çıkarmayı amaçlayarak güçlü bir feminist okumayı hedef alır. Bu tez çalışması esas olarak beş bölüme ayrılır. Kuramsal Çerçeve adı altında olan birinci bölümde, Sevgili Arsız Ölüm'ün ve Muinar'ın ayrıcalıklı edebi söylemine bağlı üst kurmaca statüsünü gün ışığına çıkarmak amacıyla, Michel Foucault'un Kelimeler ve Şeyler kitabındaki on altıncı yüzyıl-benzerlik bilgisi incelenir. Ardından bu bağlamda hem üst kurmaca kavramı hem de üst kurmaca anlatım yolu olan ve söz konusu romanların biçemi büyülü gerçekçilik anlatımına yer verilir. Bu iki edebi eğilim bileşiminden, Sevgili Arsız Ölüm ve Muinar çerçevesinde on altıncı yüzyıl Foucaultyen benzerlik bilgisine dayalı ayrıcalıklı bir üst kurmacanın bilgisine erişilir. Bu bağlamda, birinci çözümleme bölümünde, Sevgili Arsız Ölüm'de Foucaultyen benzerlik bilgisi aracılığıyla alternatif kadın özne inşasına, ikinci çözümlemede ise Sevgili Arsız Ölüm'de büyülü gerçekçi eğilimler ve eril iktidarın çöküşüne odaklanmaktayım. Ardından, Muinar'da Foucaultyen benzerlik bilgisini ve aynı biçimde alternatif bir kadın kurgusunu ve son çözümleme bölümünde de Muinar'da büyülü gerçekçi hünerler aracılığıyla eril iktidarın el değiştirmesini incelemekteyim. Bu tez, bütün bu bilgilerin ışığında, yukarıdaki ayrıcalıklı edebi eğilimleri Fransız feminist kuramcı ve yazar Helene Cixous'un ecriture feminine kavramına bağlayacaktır. Dolayısıyla bu tez çalışması, söz konusu çok yönlü ve birbiriyle kesişen edebi eğilimler ışığında Sevgili Arsız Ölüm'e ve Muinar'a ilişkin olası dişil büyülü gerçeklik adı altındaki ayrıcalıklı edebi söylemi ortaya çıkarmayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
This thesis attempts to explore a close reading of magical realist novels Dear Shameless Death and Muinar by Latife Tekin. The thesis aims to reveal the distinct literary discourse of the aforementioned novels and the construction of alternative female subjectivity under social and patriarchal constraints, so as to launch on a profound feminist re-reading. My thesis is organized basically in five chapters. In the first chapter of theoretical framework, I initially focus on Michel Foucault?s similitude episteme in his book The Order of Things, so as to elicit the distinct metafictive characteristic of Dear Shameless Death and Muinar. Next, I explore magical realism which is a significant strategy of metafiction. These two perspectives, combined together, encourage a distinct metafiction of Foucauldian similitude, relating to Dear Shameless Death and Muinar. According to the aforementioned context, in the first analysis chapter I focus on Dear Shameless Death and the function of Foucauldian smilitude so as to elicit an alternative female subjectivity in the novel. In the second analysis chapter, I explore magical realist devices in the novel to destruct the male creative power. In the third chapter I focus on Foucauldian similitude and Muinar, to engender an active female subjectivity. Eventually in my last analysis chapter I aim at exploring magical realist skills, which displace male creative power in the novel. Last of all, my thesis tries to connect all this literary distinction to the notion of ecriture feminine, with a strong reference to French feminist critic and writer Helene Cixous. Thus by analyzing Latife Tekin?s novels within aforementioned multilateral literary perspectives, my thesis attempts to engender a distinct literary discourse of Dear Shameless Death and Muinar as possible feminine magical realist writing.