II. Meşrutiyetin ilanında halk unsuru
The role of the people in the proclamation of the Second Constitutional Monarchy
  1. Tez No: 258027
  2. Yazar: İSMAİL KÜÇÜKKILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN GÜLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Anayasa, meşrutiyet, Jön Türk, yabancı müdahalesi, Makedonya, subay, halk, Terakki ve İttihad Cemiyeti, Constitution, Constitutional System of Government, Jeune-Turcs, Foreign Intervention, Macedonia, Officer, People, The Famous Party of Union and Progress
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 326
Özet
Osmanlı İmparatorluğunda vuku bulan anayasal gelişmeler, alttan gelen, halkın talep ve baskısı neticesi gerçekleşmediği gibi; halkta böyle bir kaygı da görülmemektedir. Anayasal hareketlerin sebebi, devleti oluşturan çeşitli dinî-etnik unsurların milliyetçilik akımlarının etkisiyle iç isyanlar çıkarıp nüfuz bölgelerinde oldukları yabancı büyük devletlerin müdahalesiyle özerklik ya da bağımsızlık talebinde bulunmalarıdır. Devlet, bu iç isyanları güçlü olduğu dönemde silah zoruyla tenkil ederken; zayıfladığı dönemlerde yabancı müdahalesi nedeniyle tenkil hareketlerini zamanında bastıramadığı için, anayasa, görece nüfusun çoğunluğunu Hıristiyanların oluşturduğu bölgelerin elden çıkmaması için son çare olarak görülmüştür. II. Meşrutiyet de, bu korkunun en fazla hissedildiği imparatorluğun kalbi sayılan Makedonya'da dinî-etnik unsurların iç isyanları neticesi uygulamaya konulan reformların devletin parçalanmasını intaç edeceği korkusuyla, mensuplarının çoğunu subayların oluşturduğu, bölgenin şartları gereği de komiteleşen Terakki ve İtihad Cemiyeti'nin başlattığı, halkın katılımının bulunmadığı bir ihtilalle ilan edildi.
Özet (Çeviri)
The constitutional developments in the Ottoman Empire did not come into existence as a result of the demands by Ottoman public. In fact, it can be safely argued that Ottoman public did not posses such an agenda. On the contrary, constitutional developments in the Ottoman context took place in reaction to the requests of independence or autonomy by different ethnic groups which were agitated by the Great Powers in parallel to their designs to establish spheres of influence in the Ottoman territories. When it was powerful enough, the Ottoman state chose to suppress such movements by sheer force. Yet, as the weaknesses of the Ottoman Empire as well as the interventions by the Great Powers made such solutions impracticable, the only possible option became the preparation of a constitution which was hoped to prevent the breaking away of these territories from the empire. In the same vein, the Second Constitutional Era did not came into being in the face of the demands by the Ottoman public but rather as a result of a rebellion which was carried out by the members of the Committee of Union and Progress who were afraid that the reforms which were carried out in Macedonia for preventing religious and ethnic independence movements would eventually lead to the dissolution of the Ottoman Empire.