Hentbol antrenörlerinin iletişim becerilerinin değerlendirilmesi
Communication skills of handball coaches
  1. Tez No: 258102
  2. Yazar: ŞENAY KABADAYI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DURSUN GÖKDAĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, İletişim Bilimleri, Sports, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim becerileri, hentbol, antrenör, Communication skills, handball, trainer
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı, hentbol antrenörlerinin iletişim becerilerinin değerlendirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda, Türkiye Hentbol Süper Ligi, 2008-2009 sezonunda yer alan bayan ve erkek takımlarının antrenörleri, yöneticileri ve sporcuları üzerine uygulanan Likert tipi bir ölçekle veriler elde edilmiştir. Verilerin çözümlemelerinde aritmetik ortalama, frekans ve yüzde değerlerinden yararlanılmıştır.Araştırmada antrenörlerin yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, antrenörlük kademesi, antrenörlük yapma süreleri, süper ligdeki antrenörlük süreleri, ücret, sporculuk yaşantılarının olup, olmamalarını kapsayan demografik özellikler belirlenmiştir.Araştırmada iletişim becerileri sözel, sözsüz, dinleme, geribildirimde bulunma ve başkalarıyla iletişim becerileri olmak üzere beş boyutta ele alınmıştır. Antrenörlerin iletişim becerilerini değerlendirilmesinin alt boyutlarında en düşük ortalama değer geri bildirimde bulunma becerileri (X=3,25), en yüksek ortalama değer başkalarıyla iletişim becerilerinde (X=3,97) görülmüştür.Antrenörlerin iletişim becerilerin tüm boyutlar açısından genel bir değerlendirmesi yapıldığında, en yüksek ortalama değerin başkalarıyla iletişim becerilerinde (X=3,97), en düşük ortalama değerin (X=3,25) ise geribildirimde bulunma becerilerinde olduğu görülmüştür. Antrenörlerin toplam iletişim becerileri ortalama puanı ise X=3,50'dir.Antrenörler ile sporcular arasında antrenörlerin iletişim becerilerini değerlendirmede beş alt boyutta da farklılık gözlenmiştir. Antrenörler sporculara göre kendilerini tüm boyutlarda sporcularının inandıklarından daha olumlu değerlendirmişlerdir. Burada en büyük farklılık, alt boyutlardaki en düşük ortalama puan (X=2,99) ile dinleme becerilerinde sporcuların antrenörlerini değerlendirmelerinde görülmüştür. Her üç grup için genel değerlendirmelere bakıldığında ise en düşük ortalama değerlerin sözel iletişim ve geribildirimde bulunma becerileriyle ilgili değerlendirmelerde daha düşük olduğu görülmüştür.Bu araştırma kapsamındaki antrenörlerin iletişim becerileri değerlendirmelerinin sporculara göre vasat, antrenör ve yöneticilerin değerlendirmelerine göre ise etkili fakat geliştirilmesi gereken iletişim becerilerine sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Elde edilen sonuçlara göre antrenörlerin sporcularını dinleme ve sorunlarıyla ilgilenme konusunda daha duyarlı davranmaları ve kendilerini bu konuda geliştirmeleri gerekliliği söylenebilir. Öncelikle geribildirimde bulunma ve dinleme becerilerinin daha sonrada sözel iletişim becerilerinin geliştirilmesi gerektiği söylenebilir.Elde edilen bulgular literatür ışığında yorumlanmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to assess communication skills of handball coaches. Toward this purpose, a Likert scale was administered to a sample Men and Women team coaches their managers and their players in the Turkey Handball Super League, 2008-2009. Measures of central tendency, including the mean, frequency and percentiles were used in assessing of data.Demographic profile such as, age, gender, education level, duration of coaching, period of coaching career, period of coaching career in super league, income, coach?s sports background were also determined.Feedback skills showed lowest points (X=3,25), communicating with others showed highest points (X=3,97) in assessment of coaches? communication skills subscale.Communicating with others showed the highest points (X=3,97) and feedback skills showed the lowest points (X=3,25) in whole assessment of coaches? communication skills scale. The mean of coaches? communication skills was X=3,50.There were a difference in five subscales in the assessment of coaches? communication skills between coaches and players. Coaches showed more positive attitudes towards their skills than players? points towards their coaches? communication skills. Results in three groups showed that verbal communication and feedback skills assessment were the lowest points.According to research results, coaches? communication skills are ordinary based on players assessment whereas coaches and managers assessed coaches? communication skills as effective, however open for improvement. It can be suggested that coaches should be more sensitive and improve their skills in listening and dealing with players? problems. It can be said that firstly coaches need to improve their skills in providing feedback and listening the players and secondly, they need to improve their verbal communication skills.Research results are interpreted according to the literature and recommendations are provided.