Sporcu algıları çerçevesinde farklı spor branşlarındaki antrenörlerin liderlik davranış analizleri ve iletişim beceri düzeyleri
Different sport branches trainers leadership behavior analysis and communication skill levels: according to the athletes perception
  1. Tez No: 225783
  2. Yazar: İDRİS YILMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER ÇİMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, İletişim Bilimleri, Sports, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Antrenör, liderlik, spor, iletişim, iletişim becerisi, Coach, leadership, sport, communication, communication skills
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Bu araştırmanın amacı, sporcu algılarına göre farklı branşlardaki antrenörlerin liderlik davranışlarının analizi ve iletişim beceri düzeylerinin tespit ederek, bazı değişkenlere göre bu algılamaların farklılaşıp farklılaşmadığını ve liderlik davranışları ve iletişim becerileri arasında ilişki olup olmadığını belirlemektirAraştırmanın evrenini, 2006?2007 sezonunda futbol, voleybol, hentbol, badminton ve güreş branşlarında Türkiye liglerinde en üst kategoride mücadele eden takımlar, örneklemini ise bu takımlarda görev yapan ve çalışmaya gönüllü olarak katılan 739 sporcu oluşturmuşturAraştırmada Chelladurai ve Saleh (1980) tarafından geliştirilen Sporda Liderlik Ölçeği'nin sporcuların antrenörlerinin davranışlarını algılaması versiyonu ve araştırmacı tarafından geliştirilen antrenör iletişim beceri ölçeği kullanılmıştır. Sporda liderlik ölçeğinin Türkçe sürümünün geçerlilik ve güvenirlilik çalışması bir çok araştırmacı tarafından yapılmış olup, eldeki araştırmada Cronbach Alfa iç tutarlılık kat sayısı .87 bulunmuştur. Araştırmacı tarafından geliştirilen antrenör iletişim becerisi ölçeğinin ise Cronbach Alfa iç tutarlılık kat sayısı. 95 olarak belirlenmiştirAraştırmada antrenörlerin liderlik davranış boyutları ve iletişim beceri ölçeğinden aldıkları puanların aritmetik ortalama ve standart sapma, puanlar arasındaki farklılıkların belirlenmesinde tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve t-testlerinden, antrenörlerin liderlik davranışları ve iletişim becerileri arasında ilişkinin belirlenmesinde Pearson çarpımı korelâsyon katsayı çözümlemesi kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan istatistiksel çözümlerde anlamlılık düzeyi Anova ve t-testi için .05, Pearson çarpımı korelasyon katsayısı için .01-.05 olarak kabul edilmiştirAraştırma sonunda; araştırma kapsamındaki futbol, voleybol, hentbol, badminton ve güreş antrenörlerinin daha çok durumsal liderlik özellikleri gösterdikleri, badminton, voleybol ve güreş antrenörlerinin üst düzeyde, hentbol ve futbol antrenörlerinin etkili fakat geliştirilmesi gereken iletişim becerilerine sahip oldukları, antrenörlerin iletişim becerileri ile eğitici ve öğretici, demokratik, sosyal destek ve pozitif geribildirim davranışları arasında olumlu bir ilişki olduğu sonuçlarına varılmıştır
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to analyse trainers? leadership attitudes and communication skills with respect to the perception of athletes in different sports branches and to find out differentiation of peceptions according to the some variables and relationship between the leadership attitudes and communication skillsThis study was consisted of football, volleyball, handball, badmington and wrestling teams which were took part in first division in 2006-2007 season. These teams athletes (N=739) seleceted as a sample and participated the study voluntarlyIn this study ?Leadership in Sports Scale? athletes perception of their coach leadership behaviour version which was developed by Chelladurai and Saleh (1980) and trainers communication skills by means of ?Communication Skills Scale? developed by researher were used. The validity and reliability analyis of Turkish version of the ?Leadership in Sports Scale? has been made by many researchers. In this study Cronbach Alfa internel consistency parameter found .87. Cronbach Alfa internal consistency parameter of the trainers? ?Communication Skills Scale? was found .95Analysis of datas were made by mean, standart deviation, one sided ANOVA and t-test for determining the differences between the scores on trainers leadership behaviour and communication skills. To find out the correlation between trainers? leadership attitudes and communication skills Pearson Multiple Correlation Coefficient Analysis was used and significancy level was accepted .05 for one- sided Anova and t-test and .01-.05 for the Pearson Multiplier Correlation testAs a conclusion; football, Volleyball, handball, badmington and wrestling trainers? were generally displayed conditional leadership behaviours. Volleyball and wrestling trainers had high level communication skills, handball and football trainers had effective but needed improved communication skills. Finally, there was a positive correlation between communication skills and democratic, social support and positive feedback leadership attitudes of trainer.