Ön çapraz bağ cerrahisi geçirmiş profesyonel kadın hentbol oyuncularının iyileşme ve spora dönüş sürecinde yaşadıkları tecrübeler
Recovery and return to sport after anterior cruciate ligamentreconstruction: Professional female handball players' experiences.
  1. Tez No: 737048
  2. Yazar: TANSEL KOYUNOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGEN ARAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: ön çapraz bağ, rehabilitasyon, spora dönüş, sosyal destek, nitel araştırma, kadınlar, anterior cruciate ligament, rehabilitation, return to sport, social support, qualitative research, women
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Amaç: Kadın sporcuların ön çapraz bağ yaralanması geçirme oranı, erkeklerden yüksektir. Cerrahi tamir sonrasında kadın sporcularda eski performansa dönüş oranları istenilen seviyede değildir. Spora dönüşte fiziksel performans parametrelerinin yanı sıra psikolojik, sosyal ve bağlamsal faktörlerin birbirleriyle olan çok katmanlı etkileşimi söz konusudur. Eski performansa dönüş oranlarındaki başarıyı arttırmak amacıyla bağlamsal faktörlerin araştırılması gerekmektedir. Bu çalışma profesyonel kadın hentbolcuların cerrahi ön çapraz bağ tamirinden sonra, rehabilitasyon ve spora dönüş süreçlerinde yaşadıkları tecrübelerin belirlenmesi amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Türkiye Hentbol Federasyonu'na bağlı liglerde görev almış 13 profesyonel kadın hentbolcu dahil edilmiştir. Katılımcıların demografik bilgileri alınmış ve Ön Çapraz Bağ Yaralanması Sonrası Spora Dönüş Ölçeği uygulanmıştır. Tecrübelerin belirlenebilmesi amacıyla nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desen tercih edilmiştir. Yarı yapılandırılmış görüşme soruları ile toplanan veriler içerik analizine tabi tutulmuştur. Bulgular: Araştırmada katılımcıların rehabilitasyon ve spora dönüş süreçlerindeki tecrübelerine ilişkin 11 tema ve 51 alt temaya ulaşılmıştır. Bu temalar 1) Yaralanma ve ameliyat, 2) Rehabilitasyon, 3) Rehabilitasyonun avantaj ve dezavantajları, 4) Performans arttırma dönemi, 5) Saha çalışmaları, 6) Spora dönüş, 7) Spora dönüş kararı, 8) Eski performansa dönmek, 9) Eski performansa dönemeyenlerin tecrübeleri, 10) Değiştirilmek istenenler, 11) Çözüm önerileridir. Araştırmanın bulguları her bir temaya ait alt temalar çerçevesinde sunulmuştur. v Sonuç: Katılımcılar, rehabilitasyon sırasında elde ettikleri fiziksel ve psikolojik faydaların spora dönüşlerini kolaylaştırdıklarını ifade etmişlerdir. Rehabilitasyon ve spora dönüş süreçlerinde sosyal desteğin öneminden bahseden sporcular, bağlı oldukları kulüp ve antrenörü, en büyük sosyal destek sağlayıcı olarak görmektedir. Kulüplerinden beklentileri maddi boyutta iken antrenörlerinden yaralanma anından spora dönüşe kadar yaşadıkları süreçlerde iletişim kurmalarını, rehberlik etmelerini ve anlayışlı olmalarını beklemektedirler. Yaşanan sorunlarla ilgili olarak antrenörlerin antrenman bilimi ve sporcu sağlığı konularında eğitimlerinin arttırılmasını önermektedirler.
Özet (Çeviri)
Aim: The rate of anterior cruciate ligament injury in female athletes is higher than that of men. Returning to previous performance in female athletes after surgical repair is not at the desired level. In return to sports, there is a complex interaction of psychological, social and contextual factors as well as physical performance parameters. Contextual factors should be investigated in order to increase the success rate of return to prior performance. This study was planned to determine the experiences of professional female handball players after surgical anterior cruciate ligament repair, rehabilitation and return to sports processes. Materials and Methods: Thirteen professional female handball players who played in the leagues of the Turkish Handball Federation were included in the study. The demographic information of the participants was taken and the Return to Sports After Anterior Cruciate Ligament Injury Scale was applied. In order to determine the experiences, phenomenological design, one of the qualitative research methods, was preferred. The data collected through semistructured interview questions were subjected to content analysis. Results: In the research, 11 themes and 51 sub-themes related to the experiences of the participants in the rehabilitation and return to sports processes were reached. These themes are 1) Injury and surgery, 2) Rehabilitation, 3) Advantages and disadvantages of rehabilitation, 4) Performance improvement period, 5) Court training, 6) Return to sports, 7) Decision to return to sports, 8) Return to prior performance, 9) Experiences of those who couldn't return to performance, 10) Things to be changed, 11) Suggestions for solutions. The findings of the research are presented within the framework of sub-themes belonging to each theme. Conclusion: Participants see their club and coach as the biggest social support provider. While their expectations from their clubs are financial, they expect their coaches to communicate, guide and empathetic throughout the processes they experience from the moment of injury to vii their return to sports. Regarding the problems experienced, they suggest that the education of coaches in sports science, sports injuries and athletes' health should be increased.