Hilmi Ziya Ülken'in Türk düşüncesine bakışı
Hilmi Ziya Ülken?s view of Turkish thought
- Tez No: 258168
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAMİL CİHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Sosyoloji, Philosophy, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Türk Düşüncesi, Hilmi Ziya Ülken, Anadoluculuk, Batılılaşma, Idea of Turkish, Hilmi Ziya Ülken, Anatolia Thought, Westernization
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Bölümü
- Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma ülkemizin önde gelen ilim ve fikir adamlarından birisi olan Hilmi Ziya Ülken'in Türk düşüncesi ile ilgili görüşlerini tespit ederek kendisine özgü yönlerini ortaya koymaya çalışmaktadır.Hilmi Ziya Ülken'e göre düşünce tarihi, medeniyet tarihinin en önemli kısmını teşkil eder. O adeta, medeniyetin şuurudur. Bu yüzden de bütün medeniyet tarihinin özeti ve ruhudur. Bu bağlamda Ülken, Türk düşüncesinin geçirdiği merhaleleri dönemler halinde ele almış, Türk düşüncesinin sadece İslami dönemden ibaret olmadığını vurgulamıştır.Ülken'in Türk düşüncesi ile ilgili araştırmalarının gayesi Türkiye'deki çağdaş değişim ve dönüşümün fikri temellerini kurmaktır. Ülken çağdaşlaşmayı batılılaşmak, batılılaşmayı da modernleşme olarak görür. Ona göre batılılaşma, batı kültürüne ayak uydurabilmek için o kültüre ulaşabilmektir. Diğer taraftan Ülken daha gençlik yıllarında Osmanlı Devletinin ardından kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti'nin, düşünce hayatında önemli bir yere sahip olan Anadoluculuk düşüncesinin kurucularından ve savunucularından olmuştur.
Özet (Çeviri)
This study, by determining our country?s leading man of knowledge and letters Hilmi Ziya Ülken?s opinion about Turkish thought, is trying to reveal his own aspects.According to Hilmi Ziya Ülken, history of thought represents the most important part of the history of civilization. He is almost the consciousness of civilization. This is why he is the summary and spirit of the whole history of civilization. In this context, Ülken discussed take stages of Turkish thought in terms, and he stressed that the thought of Turkish doesn?t only consist of the Islamic period.The goal of Ülken?s research on Turkish thought is to esrablish the intellectual basis of contemporary change and transformation in Turkey. Ülken sees being contemporary as a westernization and he sees westernization as modernization. According to him, westernization is to reach that culture to be able to adapt to western culture. On the other hand, Ülken became the fowders and defenders of young Turkish Republic, which was established after Otoman Empire, and Anatolian Thought, which has important place in thought of life.