Hilmi Ziya Ülken'in İslam felsefesine bakışı
Hilmi Ziya Ulken's approach to Islamic philosophy
  1. Tez No: 506191
  2. Yazar: FUAT AKPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİH YALIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Hilmi Ziya Ülken, Felsefe, İslam Felsefesi, Filozof, Hikmet, Akıl, Hilmi Ziya Ülken, Philosophy, Islamic Philosophy, Philosopher, Wisdom, Reason
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 184
Özet
Hilmi Ziya Ülken ülkemizin yetiştirdiği çok yönlü bir düşünürdür. Özellikle felsefe ve sosyoloji alanındaki çalışmaları büyük bir boşluğu doldurmuştur. Bu eserler ülkemizdeki din-felsefe-toplum ilişkilerinin anlaşılmasına katkı sunmaktadır. Çalışmamızda Hilmi Ziya Ülken'in felsefe, İslam felsefesi, Türk düşüncesi ve bu alanlarla bağlantılı yazmış olduğu eserlerden hareketle Ülken'in İslam felsefesine bakışını ortaya koymaya çalıştık. Bu veriler ışığında tezimiz Ülken'in İslam felsefesine bakışını analitik ve sentezci bir yaklaşımla, diğer kaynaklarda mukayese edilerek yapılmış bir değerlendirmedir. Tezin birinci bölümünde, Hilmi Ziya Ülken'e göre İslam Felsefesinin kökenlerini, felsefe, hikmet, hâkim, filozof gibi kavramları, medeniyetlerin birbiriyle etkileşimini, tercümelerin önemini, şerhlerle başlayıp te'vil ile devam eden ilmi eser ve keşiflerle sonuçlanan bu hareketin kurucu unsurlarını, sebep-sonuç ilişkisi içinde tahlil ve analiz ettik. Ülkemizde İslam felsefesinin ortaya konulması noktasında akademik anlamda önemli çalışmalara imza atan Hilmi Ziya Ülken'in bilgi derinliği bu bağlamda daha iyi sunulmaya gayret gösterilmiştir. Bununla birlikte İslam Medeniyetinin kurucu unsuru olan Türk bilgin ve filozoflarının katkılarını gelecek kuşaklara aktarmak adına da bu çalışmamız büyük öneme sahiptir. Bu nedenle bu çalışmada Ülken'in İslam Felsefesi adına ortaya koyduğu fikir ve değerlendirmeleri farklı yönlerden ele almaya çalıştık. Tezin ikinci bölümünde; Ülken'e göre İslam Felsefesinin oluşumu ele alınmıştır. Ülken, İslam Felsefesi kapsamında görülen ekolleri; Tabiatçılar, Meşşâîler, İşrâkiler ve Bağımsızlar olarak dört ana gruba ayırır. Çalışmamızın bu bölümünde bu felsefî ekolleri ve bunların temsilcisi olan Ebû Bekir er-Râzî, Kindî, Fârâbî, İbn Sînâ, İbn Rüşd vb. filozofların epistemoloji, ontoloji ve kozmolojiye ilişkin görüşlerini Hilmi Ziya Ülken'in bakış açısıyla kavramsal bir çerçeve içinde analiz etmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Hilmi Ziya Ülken is a versatile thinker, educated by our country. In particular, his studies in philosophy and sociology have filled a great gap. These works contribute to the understanding of religion-philosophy-society relations in our country. In this study, it was aimed to reveal Hilmi Ziya Ülken's viewpoints on Islamic Philosophy based on his works regarding the philosophy, Islamic Philosophy, thought of Turk and other related ideas. Therefore, this thesis is a critic of Ülken's viewpoints on Islamic Philosophy with an analitic and synthesist approach. In the first part of our study, we analysed the results according to Hilmi Ziya Ülken, the origins of Islamic philosophy, terms such as philosophy, wisdom, the savant, philosopher, the interaction of civilizations with each other, the importance of translation, the founding elements of this movement which started with the commentaries, continuing with interpretation and ended with the scientific works and discoveries. The depth of knowledge of Hilmi Ziya Ülken, who made his first academic studies in the academic sense at the point of introducing Islamic philosophy in our country, has been tried to present better in this context. Nevertheless, this work has great importance in conveying the contributions of Turkish scholars and philosophers, the founding elements of Islamic civilization, to future generations. And we have tried to explain from different sides the evaluations that Ülken has put forth for the Islamic Philosophy. In the second part of our study; According to Ülken, the formation of Islamic Philosophy has been discussed. Ülken divides Islamic Philosophy into four main groups as Nature Philosophers, Peripatetics, Illuminationists (or ishraqi) and Independents. We tried to analyse the Nature Philosophers and their representatives, Abu Bakr al-Razi, al-Kindi, al-Farabi, Ibn Sina, Ibn Rushd and other philosophers' epistemological, ontological and cosmological views in a conceptual framework with the viewpoint of Hilmi Ziya Ülken.