Sadreddin Konevi'nin insan anlayışı
Human view of Sadreddin Konevi
- Tez No: 258169
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Alem, İnsan, Tanrı, Ayna, The universe, human, the Being, mirror
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Sadreddin Konevi (1207-1274) Malatya'da doğmuş Konya'da vefat etmiştir. İbn Arabi'nin mürididir ve Varlığın Birliği öğretisinin en önemli temsilcilerindendir. Sadreddin Konevi'ye göre hakikati açısından Varlık tektir. Onun dışındakiler varlığı asli olmayan yanılsama ya da gölge varlıklardır. Varlık mertebeleri görüşü Konevi'nin epistemolojisinde önemli bir yer tutar. Tanrı'nın alem'i bir gayeyle yaratması ve bu gayenin insanın varlığıyla gerçekleşmesi teorik bir dille temellendirilmiştir. İnsan Konevi'nin düşünce sisteminde önemli bir yere sahiptir. Tanrının varlığına alamet olan insan, bu âlem'in göz bebeği, varlık aynasının cilasıdır. İnsan Tanrı ? Alem arasında bir berzahtır, âlem'in Tanrı ile irtibatı insan vasıtasıyla gerçekleşir.
Özet (Çeviri)
Sadreddin Konevi (1207-1274) was born in Malatya and died in Konya. He is the follower of İbn Arabi an done of the most crucial representers in the teachings of the unity of the Being . According to Sadreddin Konevi the Being is the one in terms of reality. The ones out of the Being are illusions and shadow entities without reality. The idea of existance degrees takes a great place in Konevi?s epistemology. The God?s creation of universe with an aim and the realization of this aim through human existence has been founded theoretically. Human has a crucial place in Konevi?s system of ideas. The apple of the universe?s eye bespeaking the Great Being is the polish of the existence mirror. Human is an isthmus between the God and the universe; that is, the link of the universe to the Being becomes real with human means.