Bir çocuk edebiyatı yazarı olarak Cahit Uçuk
Cahit Uçuk who is a child literature author
- Tez No: 258170
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ARGUNŞAH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk Edebiyatı, Çocuğa Görelik, Cahit Uçuk'un Çocuk Romanları, Cahit Uçuk'un Çocuk Hikâye ve Masalları, Child, Child literature, suitable for children, Cahit Ucuk?s children novels, Cahit Ucuk?s tailes and stories
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 337
Özet
Cahit Uçuk (Cahide Üçok), Cumhuriyet dönemi kadın yazarlarındandır. Dönemi içerisinde çağdaşı olan yazarlar gibi önemli eserler vermiş, aynı zamanda bir çocuk edebiyatı yazarı olarak da sorumluluklarını yerine getirmiştir. Türk edebiyatı tarihi içerisindeki yerini çocuk edebiyatındaki başarısı ile pekiştirmiştir. Çocuk edebiyatı içerisinde roman, hikâye ve masal türünde eserler vermiştir.Cahit Uçuk'un çocuk edebiyatı alanındaki kitapları yapı bakımından sağlam ve oldukça gelişmiştir. Yazdığı müddetçe çocuk edebiyatı sahasına doğru ve faydalı bir kimlik kazandırma çabası içerisinde olmuştur. Eserlerinden Türk İkizleri uluslar arası ödüle layık görülmüştür.Uçuk'un çocuk edebiyatı ürünlerinin bir bütün halinde değerlendirilmesi, onun edebî kimliği kadar Türk çocuk edebiyatı alanına yeni yaklaşımlar ve katkılar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Cahit Uçuk (Cahide Üçok) is a woman writer of the period of Turkish Republic During her period she wrote very important books as her colleagues and also she maintained her responsibilities on children literature. She has enhanced her place in the history of Turkish Literature with her success in the area of child literature. Among Children?s literature she has written novels, stories and tails as a work of art.Cahit Uçuk?s boks and children literature have a strong developed structure. During her writing period she has aimed to gain an accuraute and useful identity to the field of children literature. Among her novels, Türk İkizleri got an international award.As her literary identity, the whole evalutation of children writing will provide new approaches and contributions in Turkish children literature.