İlköğretim II. kademe din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde gezi-gözlem ve inceleme yönteminin uygulanma durumu (Şanlıurfa örneği)
The Application of the method travel-observation and examination in the religious and ethic courses of the secondary school (the case of Sanliurfa)
- Tez No: 137754
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ŞEVKİ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teaching Programme, Teaching Method, Travel-Observation And Examination Method, Secondary School Religous And Etchic Courses, The Teacher Of Religous and Etchic Courses
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
IV ÖZET İlköğretim İkinci Kademe Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Derslerinde Gezi-Gözlem ve İnceleme Yönteminin Uygulanma Durumu ( Şanlıurfa Örneği ) Gezi-gözlem ve inceleme yöntemi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin amaçlan ve dersin niteliği açısından önemli bir yöntemdir. Bu yöntem, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde, soyut konuların somutlaştırılarak öğretilmesinde ve duyuşsal öğrenmelerde büyük avantajlar sağlamaktadır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin büyük çoğunluğu bu yöntemi derslerinde uygulamamaktadır. Bu durumun sebepleri arasında; yöntemi uygulamak için gereken yasal işlemlerin çokluğu, maddi problemler, idarecilerin olumsuz tavırları gibi hususlar sayılabilir. Fakat asıl sebep, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin bu yöntemi yeterince tanımamaları ve bu sebepten dolayı uygulamak istememeleridir. Çünkü, yöntemin uygulanmasını zorlaştıran bu olumsuz durumlardan bazıları öğretmenin bilgi ve becerisi ile aşılabilir. Bu araştırmada; gezi-gözlem ve inceleme yöntemi genel olarak incelenmiş, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri için önemi ele alınmış ve bu derslerde uygulanma durumu araştırılmıştır. Araştırmanın temel amacı, İlköğretim İkinci Kademe Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde gezi-gözlem ve inceleme yönteminin ne kadar sıklıkla ve etkinlikle uygulandığını, varsa yöntemin uygulanması ile alakalı olumsuzlukları ortaya koymak ve bu dersin öğretmenlerinin bahsedilen yöntem konusundaki yeterlilik düzeylerini tespit etmektir. Araştırma sonunda, araştırmaya katılan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin büyük çoğunluğunun gezi-gözlem ve inceleme yöntemi hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları ve bu yöntemi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinde sıklıkla ve yeterlilikle uygulamadıkları ortaya çıkmıştır. Yöntemin uygulanmasını etkileyen zorluklar; resmi izinler, maddi problemler, ulaşım, yoruculuk, zaman yetersizliği, disiplin gibi zorluklardır. Bu zorluklar arasında resmi izinler ve disiplin ön plana çıkmaktadır.Bu yöntemi derslerinde uygulayan öğretmenler; yöntemin olumlu yönlerini, yeterli düzeyde öğrenmeler sağlanması, derse katılımın yüksek olması ve derslerin daha zevkli işlenmesi olarak belirtmişlerdir. Öğretmenler yöntemi uygulamadan olumlu sonuçlar almalarına rağmen, yeterli sayıda uygulamaya yer vermemektedirler. Anahtar Kelimeler : Öğretim Programları, Öğretim Yöntemleri, Gezi-Gözlem ve İnceleme Yöntemi, İlköğretim II.Kademe Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The Application Of The Method Travel-Observation And Examination In The Religions And Ethic Courses Of The Secondary School (The Case Of Sanliurfa) The above mentioned method which is under study is a way of teaching in which a case or an object is examined in its own place and natural conditions in order to complete the teaching of the course with in the class. Today, in the paralel of the development in teaching student centred teaching is increasing. This way of teaching puts the student in its centre. Becasue of this method students can see the real world, undersand the relationship between theory and reality, and observe and examine the obeject under study. Due to the fact tthat the best way of learning is seeing living and doing. In this research, travel-observation and examination method is examined in general, its importance for The Releligous and Ethic Courses is studied, and its applicatian for this course is investigated. The main purpose of this study, is to find out how often and how effective this techiniuqe is applied and to paint out whethere there is any negative aspects of the application of this method and to establish the competency of the teachers of this course about this method. At the end of researc, pulural of the teacher of Religious and Ethic Courses who joined to research haven't got information about travel-observation and examination method and The Teacher of Releligous and Ethic Courses don't apply this method offtenly and enough came into being. Difficulties of aplication of the methods are offical permissions, material problems, arrival, tidely, time qualifications, discipline and difficulties like of these. Offical permissions and discipline are the most important difficuties. The teacher who applies this method, explained pozitif sides of the method, providing aduquate learning, being more joining lesson, discussing lesson more leasure. Altough the teachers get positive results of application method, they don't use the application enough.VII