Sosyal medyanın gelişimi ve iletişim fakültesi öğrencilerinin sosyal medya kullanım alışkanlıkları
Development of social media and social media usage habits of communication faculty students
- Tez No: 258186
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL ARIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Journalism, Radio and Television, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, İnternet, Sosyal Medya Ortam ve Araçları, Facebook, Twitter, Social Media, Internet, Social Media Tools, Facebook, Twitter
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada sosyal medyanın gelişimi ve iletişim fakültesi öğrencilerinin sosyal medya kullanım alışkanlıkları incelenmiştir. İnternetle birlikte gündelik hayatımızda yerini alan sosyal medya her geçen gün önemini daha çok hissettirmektedir. Dolayısıyla kitle iletişim araçlarıyla birlikte ele aldığımız sosyal medya toplumsallaştırmada önemli rol oynamaktadır. Amacımız, son yıllarda hayatımızı etkisi altına alan internete de yeni bir boyut kazandıran sosyal medyayı tanıtmak ve iletişim fakültesi öğrencilerinin hangi sosyal medya araçlarını hangi amaçlarla kullandıklarını ve önceliklerinin neler olduğunu ortaya koymaktır. Çalışmada yöntem olarak literatür taraması ve anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışma öncesi temel varsayımımız sosyal medyanın önemli bir parçası olan sosyal ağların gençler arasında sıklıkla kullanıldığı ve gençlerin sosyal medya ağları üzerinden arkadaşlarıyla iletişim kurmaya ve yeni arkadaşlar edinmeye eğilimli olduğu yönündedir.Çalışma sonucunda bu varsayımların gerçek olduğu ve araştırmaya katılan öğrencilerin en sık kullandıkları sosyal ağın facebook olduğu görülmüştür. Kullanıcıların sosyal ağları kullanırken öncelikli amaçlarının arkadaşlarla iletişim kurmak yani sosyal çevreden haberdar olma isteği olduğu sonucuna da varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the development of social media and social media usage habits of communication faculty students have been studied in detail. The social media which is in our daily lives in company with internet has been more noticeable with every passing day. Consequently, social media, which is associated with mass media plays a major role in socializing people. Our target is to introduce the social media that adds a new dimension to the internet which influences our lives in recent years. Furthermore, we also aim at revealing which social media tools have been used by communication faculty students and why they them. We also consider what the students? priorities are. In this study, literature survey and questionnaire have been used as a method. Our basic assumption before the study is that social networks which are important for social media are often used by young people and they have a tendency to communicate with their friends or to make new friends by using social media networks.In conclusion, at the end of this study, it has been realized that our assumption is true and most of the students who have participated in our research use facebook as a social network. The study has also concluded that the users? primary goals for using social networks are to communicate with their friends in other words to be aware of the social environment.