İlköğretim sınıf öğretmenlerinin öğrencileri motive etme düzeyleri ile mesleki doyumları arasındaki ilişkinin incelenmesi (Kayseri ili örneği)
Analyzing the relationship between primary school teachers? level to motivate the students and their satisfaction from the profession (Kayseri province case study)
- Tez No: 258187
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN BOZGEYİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki Doyum, Motivasyon, Sınıf Öğretmenleri, Professional Satisfaction, Motivation, Classroom Teachers
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmada, ilköğretim sınıf öğretmenlerinin öğrencileri motive etme düzeyleri ile mesleki doyumları arasındaki ilişki ele alınmıştır. İlişkisel tarama modelinde yürütülen bu araştırmada öncelikle sınıf öğretmenlerinin mesleki doyumları ve öğrencileri motive etme düzeyleri, cinsiyet, mesleki kıdem, okuttukları sınıf, mesleklerinden memnun olup olmama, mezun oldukları lisans alanı ve mesleği isteyerek seçip seçmemeleri değişkenleri açısından karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Sınıf öğretmelerinin mesleki doyumları ile öğrencileri motive etme düzeyleri arasındaki ilişki incelenerek, mesleki doyumun öğrencileri motive etme davranışını yordama düzeyi belirlenmeye çalışılmıştır.Araştırmanın çalışma evreni 2009-2010 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Kayseri il merkezindeki ilköğretim okullarında görev yapan sınıf öğretmenlerinden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi bu öğretmenler arasından tesadüfi eleman örnekleme yöntemiyle seçilen 300 öğretmenden oluşmaktadır.Araştırmada, t testi, F testi (tek yönlü varyans analizi), pearson momentler çarpımı korelasyonu ve basit regresyon analizi tekniği kullanılmıştır.Araştırma sonucunda; sınıf öğretmenlerinin mesleki doyumları ve öğrencileri motive etme düzeylerinin cinsiyet, kıdem, okuttukları sınıf ve mesleği isteyerek seçip seçmeme değişkenleri açısından anlamlı düzeyde farklılaşmadığı sonucu bulunmuştur. Meslekten memnun olma değişkeni açısından öğrencileri motive etme düzeyleri incelendiğinde, mesleğinden memnun olmayan öğretmenlerin öğrencileri motive etme YDK boyutuna mesleğinden memnun olanlara göre daha fazla başvurdukları görülmüştür. Öğretmenlerin mezun oldukları lisans alanı açısından farklılaşma durumuna bakıldığında, Eğitim Enstitüsü mezunu öğretmenlerin öğrencileri motive etme konusunda Eğitim Fakültesi mezunlarına oranla daha fazla YDK uygulamakta oldukları görülmüştür. Sınıf öğretmenlerinin meslek doyumlarını okuttukları sınıf, mezun olunan lisans alanı ve mesleği isteyerek seçip seçmeme değişkenlerinin anlamlı düzeyde etkilemediği fakat erkek öğretmenlerin kadınlara, 20 ve daha fazla yıl kıdeme sahip öğretmenlerin diğer kıdemlere ve mesleklerinden memnun olanlarınsa olmayanlara göre mesleklerinden daha fazla doyum aldıkları bulunmuştur. Öğretmenlerin mesleki doyum düzeyleri ile öğrencileri motive etme YDK alt boyutu arasında anlamlı bir ilişki ve mesleki doyumun YDK davranışının anlamlı bir yordayıcısı olduğu sonucu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The relationship between primary school teachers? level to motivate students and their satisfaction from their profession has been studied in this study. Relational screening model was carried out through the study. Firstly, the relation between primary school teachers? satisfaction from their job and their level to motivate students is analyzed using the following variables: gender, number of years spent in the profession, the level of class they are teaching, whether they are satisfied from their profession, their undergraduate field and whether they selected this profession willingly. Secondly, the effect of teachers? satisfaction from the profession to motivate the students is analyzed.The universe of the data consist of the teachers employed in the Kayseri City at the fall of the 2009-2010 academic year . The study sample, 300, is selected randomly.In the study, t test, F test (one-way analysis of variance), pearson correlation and simple regression analysis are used.As a result, it is concluded that the variables gender, number of years in the profession, the level of the class they are teaching and whether they selected this profession willing do not significantly make any difference to teachers? satisfaction and the level to motivate students. However, it is found that an unsatisfied teacher uses High Level Control to motivate students compared to satisfied teacher. It is also concluded that Institute of Education graduates consider using more control over students compared to Faculty of Education graduates. The level of class that they are teaching, their undergraduate field and whether they selected this profession willingly does not significantly effect teachers? satisfaction from the profession. On the other hand, the tests shows that male teachers, teachers who are employed more than 20 years and teachers who like the profession are more satisfied. Study also finds that there is a significant relation between the teachers? satisfaction and The High Level of Control, which is a sub-variable of level to motivate students.