Identifying L2 reading comprehension problems of 11th grade anatolian high school students and suggested solutions
Anadolu lisesi 11. sınıf öğrencilerinin yabancı dilde okuduğunu anlama sorunlarının bulgulanması ve çözüm önerileri
- Tez No: 258265
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Okuduğunu Anlama, Yaygın Okuma, Okuma Stratejileri, Yabancı Dilde Okuma, Ortaöğretim, Reading Comprehension, Extensive Reading, Reading Strategies, L2 Reading, Secondary Education
- Yıl: 2010
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen 11. sınıf öğrencileri üzerinde uygulanan iki aylık ek bir yaygın okuma deneyiminin yardımıyla öğrencilerin yabancı dilde okuduğunu anlama sorunları araştırılmıştır. Çalışma 2008- 2009 akademik yılında Pendik Anadolu İmam Hatip Lisesi 11. sınıfına devam eden 120 öğrenci üzerinde uygulanmıştır. Çalışmanın amacı, öğrencilerin mevcut okuma stratejileri kullanımı ve yaygın okuma faaliyetine karşı tutumlarını öğrenmektir. Buna ek olarak, başarı oranı, strateji kullanımı ve öğrencilerin tutumu arasındaki potansiyel ilişki araştırılmıştır. Çalışmada tanımlayıcı araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışma için gereken veriler Okuma Stratejileri Anketi ve iki adet okuduğunu anlama sınavı aracılığıyla toplanmıştır. Anketin ilk bölümü araştırmacı tarafından Mokhtari K ve C. Reichard'ın (2002) ?Okuma Stratejilerine İlişkin Üstbilişsel Farkındalık Anketi? adlı çalışmasının aslından Türkçe'ye çevrilmiştir. Bu bölüm genel okuma, sorun çözme ve yardımcı okuma stratejilerini incelemeye yönelik 30 sorudan oluşmaktadır. Anketin ikinci bölümü araştırmacı tarafından hazırlanmıştır ve öğrencilerin tutumunu inançlar/ varsayımlar ve ilgiler/ tercihler başlığı altında iki kategoride tespit etmek amacıyla tasarlanmış 20 sorudan oluşmaktadır. Birinci ve ikinci bölümün ölçekleri `hiçbir zaman' ile `her zaman' (1-5) ve `kesinlikle katılmıyorum' ile `kesinlikle katılıyorum' (1-5) arasındadır. Veriler SPSS 15.0 yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Anket için güvenilirlik analizi yapılmış; okuma stratejilerinin kullanımı, öğrencilerin tutumu ve okuduğunu anlama sınavı sonuçlarına ilişkin tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Başarı oranı ile öğrencilerin mevcut strateji kullanımının; ve yine başarı oranı ile öğrenci tutumu arasındaki ilişkinin; ve mevcut strateji kullanımı ile yabancı dilde kapsamlı okumaya yönelik tutum arasındaki ilişkinin tespit edilmesine yönelik korelasyon analizleri yapılmıştır. Araştırma bulguları lise 11. sınıf öğrencilerinin okuma stratejilerini çeşitli düzeylerde kullandığını göstermiştir. Belirli bir okuma stratejileri kategorisinin diğer kategorilerden büyük ölçüde daha fazla kullanımı söz konusu değildir. Diğer yandan, öğrencilerin yabancı dilde yaygın okumaya yönelik tutumları olumludur, çünkü yaygın okumanın İngilizce sözcük dağarcığını ve genel dil yetkinliğini geliştirdiği en yaygın kabuller arasındadır. Okuduğunu anlama sınavları sonuçlarının kullanılan ölçeğe göre iyi olduğu saptanmıştır. (SD = 1.27, Ort. = 57 %, N = 120). Yabancı dil öğrencilerinin okuduğunu anlama sınav sonuçlarına göre başarı oranı ve okuma stratejileri kullanımı arasında düşük düzeyde korelasyon tespit edilmiştir(r = 0.21, p= 0.021, n= 120, r< 0.5). Öğrencilerin strateji kullanımı ve yaygın okumaya yönelik tutumu arasında orta düzeyde anlamlı ilişki bulunmuştur(r = 0.48, p = 0.00, n= 120, r < 0.1).
Özet (Çeviri)
The study investigated L2 reading problems of students by the help of an additional two-month extensive reading experience provided for the 11th grade EFL students. The study was applied to 120 students attending 11th grade at Pendik Anatolian Imam Hatip High School in the 2008-2009 academic year. The purpose of this study was to find out students? current use of reading strategies and their attitude towards an extensive reading activity. In addition, a potential relationship among achievement, strategy use and students? attitude was sought. The study adopted a descriptive method of research. The data for the study were collected through Reading Strategies Questionnaire and two Reader Tests. The first part of the questionnaire was translated into Turkish by the researcher from the original ?Metacognitive Awareness of Reading Strategies Inventory? generated by Mokhtari K. & C. Reichard (2002). It consisted of 30 questions targeting to examine global reading, problem-solving, and support reading strategies. The second part of the questionnaire was prepared by the researcher; 20 items were designed to capture students? attitude within two categories, beliefs/ assumptions and interests/ preferences. The scales for the first and the second part ranged from `never? to `always? (1-5) and from `absolutely disagree? to `absolutely agree? (1-5). 120 students filled in the questionnaire and took the reader tests, which were prepared by the researcher. The data were analyzed using SPSS 15.0. Reliability analysis was conducted for the questionnaire; descriptive statistics were employed for reading strategy use, students? attitude and the reader test results. Correlation analyses were conducted regarding the relationship between achievement and students? preferred strategy use, between achievement and students? attitude and finally between current strategy use and attitude towards L2 reading. The findings revealed that secondary school 11th grade students use reading strategies at varying levels. A certain category of reading strategy use is not superior to other categories at a great extent. Rather, some particular reading strategies are found outstanding among others. On the other hand, students? attitude towards L2 extensive reading is positive since the most dominant assumptions include that reading extensively improves English vocabulary as well as overall proficiency. The scores for reader tests appeared to be good according the scale used for scoring tests (S. D. = 1.27, M = 57 %, N = 120). Low significant correlation was detected between achievement and overall strategy use, according to the comprehension test scores of L2 learners? results (r = 0.21, p= 0.021, n= 120, r < 0.5). Significant correlation was found at medium level between students? strategy use and their attitude towards extensive L2 reading(r = 0.48, p= 0.00, n= 120, r < 0.1).