Opera şefliği ve senfonik orkestra şefliği arasındaki teknik farklılıklar ve güçlüklerin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of technical differences and difficulties between operatic and symphonic conducting
  1. Tez No: 258269
  2. Yazar: HASAN NİYAZİ TURA
  3. Danışmanlar: PROF. RENGİM GÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Conducting, Opera, Operatic Conducting, Symphonic Orchestra
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kompozisyon, Koro ve Orkestra Şefliği Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Orkestra Şefliği, öğrenimi yıllarca uğraş ve emek gerektiren güç ve karmaşık bir meslektir. Opera ve senfonik şeflik bu mesleğin önde gelen iki ana dalıdır. Genç bir şef, belli bir alanda uzmanlaşma sorunuyla karşı karşıya kalacaktır. 19. Yüzyıl ortalarından beri şeflik hakkında yazılan kitap, makale ve tezlerin sayısının fazlalığına karşın, bu özel ikilem hakkında özel bir çalışma mevcut değildir.Yukarıda söz edilen bu sorunu çözmek için şefliğin her iki alanının tarihsel, kuramsal ve uygulamaya dayalı konularında yapılan kapsamlı araştırmalar çalışmanın ilk adımını oluşturmaktadır. Buna ek olarak, yazar senfonik ve opera dağarcığından kesit olarak alınmış pek çok örneği, özellikle operada kullanılan recitativo, arya gibi formlar üzerine yaptığı 5 adet ileri analizle birlikte çözümlemiştir. Alanlarında uzman ve saygın yerli ve yabancı orkestra şefleriyle yapılan görüşmeler de ayrıca eklenmiştir.Yukarıdaki sürecin sonucundaki bulgular, opera şefliğinin kariyere atılan ilk adım olarak çok eğitici olduğunu önermektedir. Opera kurumları, genç şeflere deneyim kazandıracak alıştırma yapma fırsatını sunmaktadır.Yazar bu tezin alanındaki boşluğu dolduracağına ve genç şeflerin kariyerleriyle ilgili karar vermelerine yardımcı olacağına inanmaktadır.Anahtar SözcüklerOrkestra Şefliği, Opera, Opera Şefliği, Senfonik Orkestra.
Özet (Çeviri)
Orchestral Conducting is an intricate and demanding work which requires years of laborious effort. Operatic or Symphonic areas are the main branches of conducting. A young conductor may face the problem of become a specialist on a certain branch. The choice is not easy. Despite the vast number of books, articles and dissertations written on conducting since the middle of 19th Century, there is no specific work on this particular dilemma.In the first part, the author presents findings from an extensive research over the historical, theoretical and practical aspects of conducting in both areas, in order to address insights on the above-mentioned dilemma. Furthermore, the author examines numbers of examples excerpted from both symphonic and opera repertoire, and presents 5 advanced analyses of forms particularly used in opera such as recitatives and arias. Interviews with acclaimed conductors, both Turkish and foreign, are also included.The findings suggest that the opera is very instructive as the first step of a conducting career. Opera houses offer the young conductor a unique chance of training which brings the experience.The author believes that this thesis will fill the gap on the subject and be helpful for young conductors and their decisions concerning their careers.