Ortopedik engelli kadınların sorun ve beklentileri: Tuzla ilçesi örneği
Orthopedically handicapped women's problems and expectations: Tuzla county example?
  1. Tez No: 258284
  2. Yazar: DİLEK KURNAZ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜN KÜÇÜKKARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli, kadın engelli, engellilere yaklaşım, güçlendirme yaklaşımı, toplumsal cinsiyet, Handicapped, handicapped women, method of approach towards handicapped people, empowerment approach, gender (gender mainstreaming)
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
?Ortopedik Engelli Kadınların Sorun ve Beklentileri: Tuzla İlçesi Örneği? adlı bu çalışma ile ortopedik engelli kadınların, kadın ve engelli olmaları nedenli eğitim, istihdam ve iş yaşamı, aile ve evlilik yaşamı, ayırımcı tutumlardan kaynaklanan sorunlarını ve devletten, yerel yönetimden, sosyal çevreden, gelecekten beklentilerini ortaya koymak amaçlanmıştır.Araştırma İstanbul Tuzla Belediyesi Engelli Koordinasyon Merkezine kayıtlı ve merkezden en az bir kez hizmet almış, 81 ortopedik engelli kadın ile yapılmıştır. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen form ile görüşme yapılarak toplanmıştır.Ortopedik engelli kadınlarla yapılan bu araştırmada elde edilen sonuçlar şu şekilde özetlenebilir;Sosyo- ekonomik gelir ve eğitim düzeylerinin düşük, çoğunun İstanbul'a göç ile geldiği eğitim hayatlarında ulaşım, kentin fiziki koşulları ve kız çocuk olmalarının engelleyici olduğu, işe yerleştirme ile ilgili yasal hak ve düzenlemelerden haberdar olmadıkları, yalnız 7(%8,64)' sinin çalıştığı, çalışmayanların tamamına yakınının iş aramadığı, iş aramamalarında engelin, düşük eğitimin, kentin fiziki koşullarının ve ulaşımın engelleyici olduğu, yetişme sürecinde, evlilik kurmakta, evlilik yaşamında, toplumsal yaşamda sorun yaşadıkları ve ortopedik engelli erkeklerden ve diğer kadınlardan eğitim, istihdam, aile/ evlilik hayatında daha fazla sorun yaşadıklarını düşündükleri, ailede en çok anneden destek alıp baba tarafından ise dışlandıkları ve bazen aile üyelerinden korktukları, evli olanların eşle sorun yaşadıklarında eş tarafından olumsuz davranışlarla karşılaştıkları, engelli eşi olanların eşlerinin de kendileri gibi ortopedik engelli olduğu, boşananların ise boşanma nedenlerini engelli olmalarına bağladıkları saptanmıştır.Görüşülen ortopedik engelli kadınların tamamına yakını toplumun fiziksel farklılıkları nedeni ile kendilerine farklı davrandığını, toplumun ayrımcı tutumlarından özellikle, sürekli soru sorma, sürekli bakma ve acıma davranışı ile karşılaştıklarını, medyanın ortopedik engelli kadınları bağımlı, korunmaya muhtaç, aciz olarak yansıttığını, devletten ve yerel yönetimden maddi destek, sosyal çevreden kendilerine yardımcı olmalarını, gelecekte ise başkalarına muhtaç olmadan yaşamayı istedikleri belirlenmiştir.Araştırmaya katılan ortopedik engelli kadınların, engelleri ve toplumsal cinsiyetçi yaklaşımlar nedeni ile eğitim, istihdam ve iş yaşamı, aile ve evlilik yaşamında sorunlar yaşadıkları ve ayrımcılığa uğradıkları söylenebilir
Özet (Çeviri)
The purpose of the study `?Orthopedically Handicapped Women's Problems and Expectations: Tuzla County Example?? is to identify the problems of handicapped women concerning education, employment and business life, family and married life, and arising out of discriminatory behaviours by the reason of being handicapped women. It was objected to put their expectations forward from government, local administration, social environment and future.The research was applied to 81 orthopedically handicapped women who are registered to Istanbul Tuzla Municipality Handicapped Coordination Centre and have acquired assistance from the centre once in minimum. The data was collected by making interviews with a questionnaire developed by the researcher.The brief outcome of the research applied to orthopedically handicapped women is as follows;The orthopedically handicapped women?s socio-economic income and educational levels are low. Most of them immigrated to Istanbul. They implied that, transportation, physical conditions of the city and gender factor are the obstacles in their educational life. The participants of this research were not aware of legal rights and regulations about job placement services and only (7 women) 8.64 % of them were employed.Almost all of the unemployed ones are not searching for jobs. Low level of education, physical conditions of the city and transportation are the main obstacles of their not searching for jobs. The participants of this research indicate that they are having problems in their adolescence, for getting married, married life, and in communal living; furthermore, they think that they suffer more as per education, employment, family/married lives in ratio to orthopedically handicapped men and other women. They receive support mostly from their mothers and are excluded by their fathers; furthermore they are scared of their family members sometimes. The ones who are married are encountering negative attitudes from their husbands when they are having problems with them about their marriage. The spouses of the handicapped people are also handicapped like themselves. The divorcees point the reason of their divorces as because of being handicapped.Almost all of the orthopedically handicapped women state that the society discriminate them because of their physical differences and this discriminatory behaviour of the society appears as asking constant questions, staring, and feeling pity. Moreover they are thinking that the media is reflecting orthopedically handicapped women profile as dependant, in need of protection and incapable. The participants of the research are expecting financial support from government and the local administration, help from social environment and a future to live without being in need of others.It can be said that the orthopedically handicapped women participants of this research are having difficulties in education, employment, family/married lives and encountering discrimination due to their handicaps and society?s sex oriented approaches.