Kamu hizmeti yayıncılığı ve çocuk programları: TRT Çocuk
Public service broadcasting and children programmes: TRT Çocuk
- Tez No: 258393
- Danışmanlar: PROF. DR. ASKER KARTARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Kamu hizmeti yayıncılığı, TRT, çocuk programları, Public service broadcasting, TRT, children programmes
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
TRT'nin çocuk yayınları için belirlediği ilke ve hedeflerinin neler olduğu ve bunların çocuk programları ile uyuşup uyuşmadığının araştırıldığı tez çalışmasının amacı kamu hizmeti yayıncılığının geleceği hakkında yapılan tartışmalara katkı sağlamaktır. Çalışmada bu amaca ulaşmak için TRT Çocuk kanalında yayınlanan ve yapımı kurum tarafından gerçekleştirilmiş programlar iki hafta süreyle izlenmiştir. TRT'nin genel yayın planında çocuk programları için belirlenen ilke ve hedefler incelenerek hazırlanan kategoriler bağlamında izlenen programlara metin analizi tekniği ile değerlendirilmiştir. Programlarda yer verilen unsurların belirlenmesinin ardından, program içeriklerinin çocukların yaş düzeylerine, fiziksel, ruhsal ve kişilik gelişimlerine uygun olup olmadığı konusunda yapılan görüşmelerde çocuk gelişimi konusunda çalışan akademisyenlerin görüşleri alınmıştır. Çalışma sonucunda, TRT Çocuk kanalında yayınlanan ve çalışma kapsamına alınan programların TRT'nin çocuk yayınları için belirlediği hedeflere hizmet etmeyi amaçladığı bunun yanı sıra yayınlanan dış yapımların sayısının fazla olması ve içerdiği unsurların Türk toplumunun kültürel değerlerine uygun olmaması bakımından TRT Çocuk kanalının TRT'nin çocuk yayınları için belirlediği ilke ve hedefler ile örtüşmediği belirlenmiştir. Çocuk gelişimi uzmanları, programların televizyon izleme sürecinde ebeveynlerin çocuklarla birlikte olmasını teşvik etmesi gerektiğine dikkat çekmiş ve okul öncesi ve okul çağındaki çocuklara yönelik programlar için yeni öğretim yöntemleri önermişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, the principles and aims put forward by TRT on TRT child programmes have been analyzed in terms of whether they match with the programmes themselves. The purpose of the study is to contribute the arguments about the future of public service broadcasting. Throughout the study, the child programmes on TRT have been watched for a two-week period according to the categories prepared related to TRT?s annual broadcast plan. Children programmes are evaluated with textual analysis technique in the study. Also, conversations are hold with academicians studying child development in order to learn whether the subject matters of the programmes are suitable for children?s age level, physical, mental and personal development. At the end of the study it is found that domestic programmes aim to serve the target of TRT on children programmes. But besides domestic programmes there are a lot of foreign programmes. It is indicated that the topics in foreign programmes are not suitable for Turkish children as the target audience of the channel. In the final section of the study, it is stated that the TRT Çocuk channel does not match with the principles and aims of the association. Furthermore, academicians have purported that children should be with their parents during watching television and new teaching techniques should be used in children programmes.