Evlenmek üzere başvuruda bulunan bir grup nişanlı çiftin evlilik ve 'evlilik öncesi çift eğitimi'ne ilişkin bilgi, görüş ve değerlendirmeleri'
A group of fiance couples' who applied to get marry, the evaluations, idea and knowledge that are releated to the marriage and 'pre-marital couple education'
  1. Tez No: 258407
  2. Yazar: BÜLENT ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT IŞIKHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Evlilik, Boşanma, Evlilik Öncesi Çift Eğitimi, Sosyal Hizmet, Aile Danışmanlığı, Marriage, Divorce, Premarital Couple Education, Social Work, Family Counseling
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
Bugün toplumumuzda gerçekçi olmayan beklentilerle başlayan birçok evlilik bulunmaktadır. Toplumsal yaşamdaki değişikliklerle birlikte aile içi roller ve sorumluluklarda da değişiklikler olmaktadır. Bu nedenle günümüzde birçok aile, evlilik öncesi dönemden başlayarak danışmanlık hizmetlerine ihtiyaç duymaktadır.Gelişmiş ülkelerdeki yükselişi önlenemeyen boşanma oranlarının azaltılması konusunda bugün en çok umut bağlanılan uygulamalardan birisi ?Evlilik Öncesi Çift Eğitimi?dir. Küreselleşme, baş döndürücü teknolojik gelişmeler ve hızlı kentleşmenin olumsuzluklarından ülkemiz de payını almış ve güçlü aile yapısı sayesinde düşük olan boşanma oranları da hızla artmaya başlamıştır. Gelişmiş ülkelerde bu konuda çalan alarm zillerine kulaklarımızı tıkamayarak gerekli tedbirleri bugünden ve doğru uygulamalarla alınmasına katkıda bulunmak bilim insanının en önemli görevidir.Bu amaçla; evlilik kararı almış çiftlerin evlilikle ilgili bilgi ve hazırlık durumlarının değerlendirilerek ?Evlilik Öncesi Çift Eğitimi?ne olan gereksinimi tespit etmek, pilot bir uygulamayla, istekli olan çiftlere bu eğitimin verilerek çiftlerin de görüş ve önerileri doğrultusunda bir eğitim programının hangi konulardan oluşması gerektiği ve ne kadar sürede verilmesinin uygun olacağı hususları araştırılmıştır.13 Nisan-28 Aralık 2008 tarihleri arasında, Çankaya Belediyesi Evlendirme Birimine evlenmek üzere başvuran çiftlerden gönüllü olarak ?Evlilik Öncesi Çift Eğitimi?ne katılmak isteyen 62 çifte altı saat süren iletişim, çatışmayı önleme ve sorun çözme yöntemleri, empati, aile yaşam döngüsü ve bu basamaklarda karşılaşılabilecek sorunlara çözüm önerileri ile aile planlama yöntemleri konularını kapsayan bir eğitim verilmiştir. Veriler, eğitim esnasında, bizzat araştırmayı yapan araştırmacı tarafından ?yüz yüze görüşme? yöntemi uygulanarak toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak 90 sorudan oluşan Anket Formu ile 11 sorudan oluşan Geri Bildirim Formu kullanılmıştır. Çiftleri tanıtıcı bulgular sayı, % ve ortalama ile verilip yorumlanmıştır.Araştırma sonunda; eğitime katılan çiftlerin genel olarak eğitim durumlarının ve ortak gelirlerinin yüksek olduğu, iletişim, çatışmayı önleme, sorun çözme, empati, cinsel konular ve aile planlama yöntemleri konularında bilgilerinin yetersiz olduğu, ancak bu eğitimin evliliklerine katkısı olacağına inanarak eğitime gönüllü olarak katıldıkları ve eğitimden fayda sağladıkları belirlenmiştir. Eğitim konuları ve saatleri hakkında elde edilen bulguların yurtdışında bu konuda yapılan araştırmalar ile genel olarak uyumlu olduğu saptanmıştır. Araştırma sonuçları ile ülkemizde ilk defa yapılan ?Evlilik Öncesi Çift Eğitimi? konusunda bundan sonra yapılacak bilimsel araştırma ve eğitimlere bilimsel veri sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
At the present time, there are several marriages in our society that starts with unrealistic expectations. As a result of the alterations in the social life, in-family roles and responsibilities do also change. Therefore, today many families need consultation services beginning from Premarital period.Today one of the most promising applications about the decrease of divorce rates, which can not be taken under control in the developed countries, is ?Premarital Couple Education?. Our country has had also its share of negativeness such as globalization, fascinating technological improvements, and rapid urbanization and the divorce rate, which was in lower degree due to the strong family structure, has begun to increase rapidly. Lending an ear to the alarm bells ringing about this issue in the developed countries and taking the necessary precautions beginning from this day in proper manner are the most important duties of the scientists.For this purpose, the need for ?Premarital Couple Education? is determined by taking into consideration the knowledge and the preparation levels of the couples who have just decided to get married. Afterwards, this education is given to the enthusiastic couples via a pilot application, and then by taking into consideration the opinions of the couples, the matters regarding what an education programme should be consisted of and how long it should take have been searched.An education -lasted six hours- regarding communication, avoiding conflict, problem solving methods, empathy, family life circle, resolution proposals about the problems the couples face in these stages and family planning methods was given to the 62 couples who had applied to the marriage office of Çankaya Municipality between 13 april-28 December 2008 in order to get married and then decided to participate in ?Premarital Couple Education? enthusiastically. The data were collected by the researcher himself who used face to face interview method during the education. As the data collecting device, a questionnaire form that is consisted of 90 items, and a feedback form that is consisted of 11 items were used. The informative findings of the couples, which were given in number, percent, and average, have been interpreted.At the end of the research; it has been determined that the coupled, who participated in this education, are generally well-educated and well-paid, and their knowledge regarding communication, avoiding conflicts, problem solving, empathy, sexual matters and family planning methods is not sufficient. However, they participated in this education enthusiastically as they thought that this education would contribute to their marriage in a positive way, and they benefited from this education. It has been determined that the findings regarding the education subjects and hours are generally in conformity with the ones obtained from abroad research. Scientific data have been provided to the research and educations to be realized in the feature regarding ?Premarital Couple Education? realized first time in our country with this research results.