Peter Berger ve Thomas Lukmann'ın inşa teorisi çerçevesinde Avrupa kimliğinin sosyolojik analizi
A sociological analysis of the European identity from the perspective of Peter Berger's and Thomas Lukmann's construction theory
  1. Tez No: 258408
  2. Yazar: MURAT BAYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. DEMET ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa, Avrupa Kimliği, Milli Kimlik, İnşa Teorisi, Europe, European Identity, National Identity, Construction Theory
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu araştırmanın konusu, Berger ve Lukmann'ın inşa teorileri çerçevisinde Avrupa kimliğinin soyolojik analizini yapmaktır. Bu kapsam da ilk olarak Avrupa'da tarihsel süreç içersinde inşa edilmiş olan ulus-devletlerin, milli kimliklerinin inşa süreçleri incelenmiştir. Bu inceleme sürecinde Avrupa'da milli kimliklerinin inşası, milliyetçilik ve ulus-devlet yapılanmaları araştırılmıştır. Avrupa'da milli kimlik inşası açısından en önemli iki ülkesi olan Almanya ve Fransa milli kimliklerinin inşa süreçleri de ortaya konmaya çalışılmıştır.Bu araştırmanın amacı ise, Avrupa kimliğinin, Avrupa'nın milli kimlikleri gibi inşa edilip edilemeyeceğini ortaya koymaktır. Bu amaç çerçevesinde yerli ve yabancı literatür taranmış ve yurt dışında Avrupa kimliğinin sosyolojik analizi konusunda yeterli literatür bulunmasına rağmen, ülkemizde sosyolojik manada Avrupa kimliği üzerine çalışmaların çok kısıtlı olduğu görülmüştür.Araştırmanın sonucunda, Avrupa kimliği kavramının çok muğlak ve değişkenlik gösterdiği aynı zamanda Avrupa kimliğinin, nesnelleştirme, içselletirme ve dışsallaştırma aşamaları içersinde milli kimlikler gibi inşa edilemeyeceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The subject of this research is to analyze Europe(an) Identity within the framework of Construction Theory of Berger and Lukmann. In this context ,first of all, The construction process of nation states which are constructed during the history in Europe has been examined. The constructions of national identities in Europe, nationalism and nation-states have been researched during this examination period. The construction process of national identities of Germany and France which are the two most important countries about constructing national identity in Europe, have also been tried to be unveiled.The purpose of this research is to reveal whether European Identity can be constructed like national European identities. In the framework of this research, native and foreigner literature have been searched and it was found that although there was enough literature about sociological analyze of European Identiy in Europe, there is not sufficient sources about European Identity in view of sociology.As a result of the research, it has been seen that European Identity is rather complicated and variable, also it has been concluded that European identity cannot be constructed like national identities in the hierarchies of objectification, internalization and externalization.