Türkiye'nin Avrupa Birliğine adaylık sürecinde sivil toplum kuruluşları'nın rolü
Role of non-governmental organizations (ngo's) in the European Union accession process of Turkey
- Tez No: 258415
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLİN GÖRGÜN BARAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Ulus-devlet, Milliyetçilik, Demokrasi, Sivil Toplum, Sivil Toplum Kuruluşu/Örgütü (STK), Avrupa Birliği, Globalization, Nation-state, Nationalism, Democracy, Civil Society, Non-governmental Organizations (NGOs), European Union
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Bölümü
- Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Küreselleşme ile birikte birçok kavram sorgulanmaya başlamıştır. Küreselleşme faktörünün çok farklı alanlarda geliştiğini ve küreselleşmiş bu alanların teknoloji ile hız ve hacim kazandığından hareketle, bu sürecin ulus-devlet, milliyetçilik, demokasi ve sivil toplum yapısında meydana getirdiği değişiklikler üzerinden tartışmalar yapılmış ve farklı yorumlar ortaya atılmıştır.Bu çerçevede ileri sürülen ?Yeni Dünya Düzeni? söylemleri içinde dünya ülkeleri küreselleşmenin olası etkileri ile başedebilmek adına önlemler almaktadır. Türkiye'de dünyanın yeniden yapılanması süreci içerisinde yer almakta ve bu süreçte karşılaşılan birçok problemi bertaraf etmek adına önlemler almaktadır. Bu bağlamda devlet politikası haline gelen AB'ye üyelik için çalışmalarına hız vermektedir. Özellikle, Türkiye'ye adaylık statüsünün verildiği Helsinki Zirvesi'nden (1999) sonra bu yönde olumlu adımlar atılmıştır. Bu süreçte, devlet faaliyetlerinin yanısıra STK'ların çalışmaları (destekleyici/desteklemeyici yönde) ön plana çıkmaktadır. Kamu bilincinin gelişebildiği, demokratik katılıma imkan veren ve iletişime açık birer platform olarak AB sürecinde STK'ların oynadığı ve oynayacağı büyük rol tartışmasız ve açıktır.AB'de Türkiye'deki STK'ların gelişimine önem vermekte ve bu konuda gerekli yasal düzenlemelerin yapılmasını talep etmektedir. AB'nin talepleri doğrultusunda sivil toplumu da ilgilendiren kanun değişikliklerini içeren hukuki reform paketleri ortaya çıkmıştır. AB, fonlar ve STK'ların karar mekanizmaları süreçlerine katılmaları konusunda da yardımcı olmaktadır. Bu çerçevede Türk STK'ları AB fonlarından yararlanmakta, destek almakta ve AB kuruluşlarıyla, karşılıklı ilişkilerde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Together with the globalization, many concepts have been reexamined. As globalization develops in many fields by gaining acceleration and capacity with the help of technology; there are ongoing debates and various comments about the effects of this process on the structures of nation-state, nationalism, democracy and civil society.Within the ?New World Order? expressions which have been set forth addressing the above mentioned debates, world countries take measures in order to cope with possible globalization effects. This means that Turkey also has its place in the restructuring of the world and takes measures against possible problems arousing during this process. Therefore, Turkey speeds its works for EU membership, which became a state policy. Specially, after the Helsinki Summit (1999) where Turkey received a candidate status positive steps have been made. In addition to state activities during this process NGO works (supportive/non-supportive) stand in the forefront. By developing public awareness, enabling democratic participation and being an open platform the immense role of NGO?s in the EU process is beyond debate and clear.EU gives importance to the development of NGO in Turkey and EU demands legal amendments at this issue. In accordance with EU demands, legal reform package including an amendment concerning NGOs has been put forward. EU also supports NGOs to be included in mechanism for decision process with funds. Therefore, Turkish NGOs are benefiting from EU funds, accepting support and having mutual relations with EU institutions.