Hofmann-benzoil klorür ve Hofmann-siklohekzanon türü klatratların kırmızıaltı spektroskopisi ile incelenmesi
Ir spectroscopic studies of Hofmann-benzoyl chloride and Hofmann-cyclohexanone type clathrates
- Tez No: 258795
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMİHA BAHÇELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kırmızıaltı spektroskopisi, Hofmann türü klatratlar, Benzoil klorür, Siklohekzanon, Infrared Spectroscopy, Hofmann Type Chlatrates, Benzyl chloride, Cyclohexanone
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Kırmızıaltı spektrometresi, Hofmann-türü klatratlarda konuk-konak etkileşmelerinin incelenmesi için en güçlü aletlerden biridir. Öte yandan klatratlar, kafes yapıları, katılımcı davranışları ve ince kimya ve farmakoloji gibi sanayilerde katalizör, anti oksidant ve stabiliza maddeler olarak kullanımları nedeni ile büyük ilgi görmektedirler.Bu çalışmada, benzoil klorür, M(Benzoil klorür)2 Ni(CN)4.G (M= Mn, Co, Ni, Cd; G: Benzen, 1,4 Dioksan) klatratlarında ligand olarak ilk kez kullanılmıştır. Ayrıca siklohekzanonda, M(Siklohekzanone)2.Ni(CN)4.1,4 Dioksan (M= Co, Ni, Zn, Cd) klatratında bir ligand olarak kullanılmıştır.Söz konusu bileşikler için kırmızıaltı spektroskopisi ile incelemenin yanı sıra, termal bozunma noktalarının bulunması, elementel analiz ve X ışınları difraksiyonu (XRD) incelemeleri de yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Infrared spectrometer is one of the most powerful tools for the investigation of the host-guest interactions in hofmann-type clathrates. On the other hand, the clathrates are of great interest because of their cage structure, included behavior and use as catalyst, anti-oxidants and stabilizing agents in industrial such as fine chemistry and pharmacology.In this study, the benzoyl chloride has been used an a ligand in the M(Benzoylchloride)2.Ni(CN)4.G (M= Mn, Co, Ni, Cd and G= Benzene, 1,4 Dioxane) clathrates for the first time. Furthermore the cyclohexanone has been used as a ligand in the M(Cyclohexanone)2.Ni(CN)4.1,4 Dioxane (M= Co, Ni, Zn, Cd) clathrate.Furthermore, thermal decomposition points, elemental analysis, XRD for the mentioned complexes have been obtained.