Van koşullarında aspir (Carthamus tinctorius L.)'de farklı azot ve fosfor dozlarının verim, verim unsurları ve kalite üzerine etkileri
Effects of different nitrogen and phosphorus doses on yield and quality of safflower (Carthamus tinctorius L.) in Van ecological conditions
- Tez No: 258818
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aspir, azot dozu, fosfor dozu, verim ve kalite, Safflower, Nitrogen doses, phosphorus doses, yield, quality
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışma, 2002 yetiştirme döneminde, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanlarında yürütülmüştür. Yazlık olarak ekilen Yenice aspir çeşidinde farklı azot ve fosfor dozlarının verim, verim unsurları ve kalite üzerine etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak kurulan bu araştırmada Yenice aspir çeşidi kullanılmıştır. Bu çalışmada (0, 5 ve 10 kg/da) üç azot dozu, (0, 4, 8 ve 12 kg/da) dört ayrı fosfor dozu kullanılmıştır. Ekim 17.04.2002 tarihinde, hasadı ise 23.09.2002 tarihinde yapılmıştır.Denemede ele alınan faktörlerden azotlu gübre dozlarının bitki boyu, dal sayısı, tabla sayısı, tane sayısı, tane verimi, ham yağ oranı ve ham yağ verimini olumlu yönde etkilediğini, uygulanan dozların artışına paralel olarak verim öğelerini arttırdığı gözlenmiştir. Bunun yanında fosforlu gübre dozlarının bitki boyu ve dal sayısını % 5, tane sayısını ise % 1 oranında olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried-out on Yüzüncü Yıl University lands in 2002 plant breeding season. It was carried out to determine effects of nitrogen and phosphorus doses on Yenice safflower cultivar which known as summer.Three different nitrogen doses (0, 5 ve 10 kg/da) and four different phosphorus doses (0, 4, 8 ve 12 kg/da) were applied in the study which was established as randomized complete block design experiment. Planting process was in 17.04.2002 and harvest process was in 23.09.2002.Nitrogen doses had a positive effect on plant height, number of branches, number of table, seed number per table, seed yield, crude oil yield. Besides, phosphorus doses had a positive effect on plant height and number of branches as % 5, on yield number per table as % 1.