Şirvan (Siirt) yöresi mahalli nar (Punica granatum L.) tiplerinde beslenme durumlarının belirlenmesi
Determination of nutrient status of local genoteypes in Sirvan (Siirt) pomegranate
  1. Tez No: 258817
  2. Yazar: ÖZLEM GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜDAİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Nar, Yaprak, Besin Elementi, Şirvan, Pomegranate, Leaf, Nutrient, Sirvan
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu çalışma, Siirt ili Şirvan ilçesinde yetiştirilen nar tiplerinde yaprak ve toprak analizlerinin yapılarak dönemsel beslenme durumlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yapılan araştırmada yerel tiplerin yapraklarındaki dönemsel azot oranları % 1.432-1.773, fosfor düzeyleri 375.05-509.2 ppm, potasyum oranları % 0.845-1.090 kalsiyum oranları % 2.59-2.31, demir düzeyleri 171.74-109.29 ppm, magnezyum oranları % 0.316-0.386, bakır düzeyleri 7.63-9.61 ppm, çinko düzeyleri 7.75-10.04 ppm ve mangan düzeyleri 32.27-37.75 ppm arasında değiştiği saptanmıştır. Araştırmanın yürütüldüğü yörede yapılan toprak analizinde azot oranı % 0.250, fosfor düzeyi 5.00 ppm, potasyum düzeyi 329 ppm, kalsiyum düzeyi 2778 ppm, magnezyum düzeyi 521 ppm, demir düzeyi 8.76 ppm, mangan düzeyi 30.64 ppm, çinko düzeyi 2.13 ppm ve bakır miktarı 1.73 ppm düzeyindedir.Araştırmada incelenen tiplerde yapılan yaprak analizleri sonucunda azot (N), fosfor (P), potasyum (K), magnezyum (Mg), mangan (Mn), çinko (Zn) ve bakır (Cu) içerikleri dönemlere bağlı olarak azalış gösterirken demir (Fe) ve kalsiyum (Ca) içerikleri artış göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the nutrient status of local genotypes in Sirvan (Siirt) pomegranate population by leaf and soil analysis in the investigated genotypes. In the present study it was determined that periodical nitrogen (N) amounts in the leaves of local genotypes ranged from 1.773 % to 1.432 %; phosphorous amounts ranged from 509.2 ppm to 375.05 ppm; potassium amounts ranged from 1.090 % to 0.845 %; calcium amounts ranged from 2.314 % to 2.591 %; iron amounts ranged from 109.29 ppm to 171.74 ppm; magnesium amounts ranged from 0.386 % to 0.316 %; cupper amounts ranged from 9.61 ppm to 7.63 ppm; zing amounts ranged from 10.04 ppm to 7.75 ppm and manganese amounts from 37.75 ppm to 32.27 ppm. It was also determined that in the soil N, P, K, Ca, Fe, Mg, Cu, Zn, and Mn amounts were 0.250 %, 5.00 ppm, 329 ppm, 2778 ppm, 8.76 ppm, 521 ppm, 1.73 ppm, 2.13 ppm, and 30.64 ppm respectively.it was seen that contents of nitrogen (N), phosphorous (P), potassium (K), magnesium (Mg), manganese (Mn), zing (Zn) and copper (Cu) were decreased, while iron (Fe) and calcium (Ca) contents were increased periodically.