Yarıiletkenlerde iletkenlik ölçümleri
Conductivity measurements in semiconductors
  1. Tez No: 258922
  2. Yazar: FERİDE ŞAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CdS, ZnS, ZnSe, Kimyasal Depolama Yöntemi, 4'lü Prop Yöntemi, ZnS, CdS, ZnSe, Chemical Bath Deposition, Four Point Prop Technique
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Kadmiyum Sülfür, Çinko Sülfür ve Çinko Selenür ince filmleri Kimyasal Depolama Yöntemi ile cam alt tabanlar üzerine depolanmıştır. Bu filmlerin optiksel, yapısal ve elektriksel özellikleri, hava ve azot ortamında farklı sıcaklıklarda tavlamanın bu özellikler üzerindeki etkileri XRD, SEM, EDX ve 4'lü Prop Yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Tavlamayla filmlerin yasak enerji aralığının ve direncinin azaldığı; tanecik büyüklüğünün ve iletkenliğin arttığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cadmium Sulfide, Zinc Sulfide and Zinc Selenide thin films were deposited on the glass substrate by using Chemical Bath Deposition Method. The structural, optical and electrical properties of these films and the effect of annealing in air and nitrogen atmosphere at different temperatures were determined by using XRD, SEM, EDX and Four Point Prope Technique. It is observed that the energy band gap and the resistivity of the film decrease but the grain size and conductivity increase with the annealing.