Güneş kulelerinden elektrik enerjisi üretiminin araştırılması ve optimizasyonu
Research and optimization of generation electric energy by solar towers
- Tez No: 258976
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ACAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Güneş Güç Kulesi, Heliostat, Elektrik Enerjisi, Solar Energy, Solar Power Tower, Heliostat, Electric Energy
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
Ülkemizde son yıllarda ortaya çıkan enerji sorunun giderilebilmesi için fosil yakıtların yeterli olmayacağı açıktır. Fosil yakıt rezervlerinin azalması, bu yakıtların sebep olduğu çevre sorunları, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaşmasını hızlandırmıştır.Bu çalışmada, yenilenebilir enerji kaynaklarından biri olan güneş enerjisi ile elektrik üretim metodu olan güneş güç kulesi tesisleri ele alınmıştır. Çalışmada güneş güç kulesi tesisindeki aynaların güneşe ve kule üzerindeki alıcı sisteme odaklanması için çeşitli yazılımlar geliştirilmiştir. Bu yazılımlardan faydalanılarak SDÜ 5MW ve 10 MW güneş güç kulesi santralleri için gerekli olan ayna sayısı, ayna boyutları, kule yüksekliği, alan yarı çapı, vb., dizayn parametreleri elde edilmiştir. Ayrıca bu tesisler için heliostat ve kontrol maliyet analizleri yapılmıştır. Çalışma deneysel olarak da iki farklı ayna tipi için gerçekleştirilmiştir. Yukarıda bahsedilen bilgisayar programları yardımı ile ve geliştirilen elektronik kontrol ünitesi ve yazılımları yardımı ile aynalar gün boyu denenerek izleme hataları belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca güneş güç kulesi ve güneş bacası sistemleri bir araya getirilerek hibrit bir sistem eldesi için de deneysel çalışmalar yapılmış ve hibrid uygulamanın güneş bacası performansına etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
It?s obvious that fossil fuel will not be enough to get rid of the energy problem which have arised in Turkey. Reduction of fossil fuel reserves, the environmental problems caused by this fuel, the widespread use of renewable sources of energy healing has been accelerated.This study investigates the electricity production by means of so called `Power Tower? facilities that utilize the solar energy which is (the largest avaliable) renewable energy source. Study facilities solar power tower to the sun and the tower of the mirror system to focus on the receiver has been developed for the various software. By making use of this software, solar power tower SDÜ 5MW and 10 MW power plant is necessary fort he number of mirrors, mirror size, tower height, semi-diameter viewing area of the design parameters have been obtained. Also for this plant, control cost analysis and heliostat has been made. Experimental studies as performed for two different mirror type is the above mentioned computer programs, and developed with the help of electronic control units and software through the day try to mirror the tracking error has been working to identify. Later, solar power tower and solar chimney systems together to get the hybrid system for experimental studies and hybrid applications to the performance of solar chimney effect was examined.