Sürtünme karıştırma kaynağı ile yapılan alüminyum alaşımı birleştirmelerde optimum parametrelerin belirlenmesi
Determination of optimum parameters in friction stir welded aluminium alloy joints
- Tez No: 258977
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KEMAL KÜLEKCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
- Anahtar Kelimeler: Sürtünme karıştırma kaynak (SKK) yöntemi, AA?1050 alüminyum alaşımı, optimum kaynak parametreleri, Friction stir welding (FSW) method, AA?1050 aluminium alloy, optimum welding parameters
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada AA?1050 alüminyum alaşımı malzemenin sürtünme karıştırma kaynak (SKK) yöntemi ile birleştirilerek optimum kaynak parametreleri saptanmaya çalışılmıştır. Bu amaçla kaynaklı birleştirmelerin mekanik özellikleri ve mikroyapı değişimleri incelenmiştir. Kaynaklı birleştirmenin mekanik özellikleri çekme testi ile belirlenmiştir. Mikroyapı özellikleri ise mikrosertlik testi ve optik mikroskop ile alınan görüntülerin değerlendirilmesi ile belirlenmiştir.Deneysel çalışmalar çekme test performansının ve kaynaklı bölgedeki sertlik düşüşünün pim çapı, takım ilerleme hızı ve takım devri gibi kaynak parametrelerinden etkilendiğini göstermiştir. Kaynaklı birleştirmede kaynak merkezi ve ısı tesiri altındaki bölgede (ITAB) yumuşama olduğu gözlemlenmiştir. Optimum SKK parametreleri çekme testi sonuçları ve sertlik testi sonuçlarının birlikte değerlendirilmesi sonucu saptanmıştır.Çalışmanın sonucunda en iyi kaynak performansı pim çapının büyük, takım ilerleme hızının yüksek ve takım devrinin düşük olduğu parametreler ile elde edildiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the friction stir welding (FSW) of AA?1050 aluminium alloy was performed to assign the optimum FSW parameters. In the study the mechanical properties and microstructures of the joints were determined. The mechanical properties of the joints were evaluated via tensile tests. The microstructure of the joints was evaluated via microhardness tests and optic microscopy.The experimental results showed that the tensile properties and hardness reduction of the joints are significantly affected by the welding process parameters, such as tool pin diameter, welding speed and rotation speed. A softened region located at the weld nugget and heat affected zones in the joints. The optimum FSW parameters have assigned from the tensile properties and hardness properties.The results of the study showed that the best welding performance can be obtained with bigger tool pin diameter, high tool traverse and low rotation speed.