Patlıcanda hümik asit uygulamalarının verim ve antioksidan aktivite üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effect of humic acid application on yield and antioxidant activity in eggplant
- Tez No: 259089
- Danışmanlar: PROF. HÜSEYİN PADEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Hümik asit, verim, antioksidan aktivite, patlıcan2010, 61 Sayfa, Humic acid, yield, antioxidant activity, eggplant2010, 61 pages
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZETYüksek Lisans TeziPATLICANDA HÜMİK ASİT UYGULAMALARININ VERİM VE ANTİOKSİDAN AKTİVİTE ÜZERİNE ETKİLERİNİN BELİRLENMESİMehmet Ali KARGICAKSüleyman Demirel ÜniversitesiFen Bilimleri EnstitüsüBahçe Bitkileri Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Hüseyin PADEMBu çalışma, 2007 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde yürütülmüştür.Bu araştırmanın amacı, hümik asit uygulamalarının patlıcanda verim ve antioksidan aktivite üzerine etkilerinin tespit edilmesidir. Denemede bitkisel materyal olarak patlıcanın aydın siyahı çeşidi; hümik asit olarak ise hümasit likit, ticari ürünü kullanılmıştır. Hümik asitin patlıcanda verim ve antioksidan aktiviteye etkilerini belirlemek için dikimden 3 hafta sonra başlanarak, 3 hafta aralıklarla 3 kez uygulanama yapılmıştır. Uygulamalar, topraktan ve yapraktan olmak üzere; kontrol ve 10, 20, 30, 40 ppm dozlarında uygulanmıştır.Araştırılan kriterler açısından, tüm hümik asit uygulamaları kontrolden yüksek çıkmış olup, özellikle verim, bitki boyu, klorofil a, Cu, Mn, Fe, B miktarı açısından önem arz etmektedir. Elde edilen bulgularda verimde en yüksek değerler; yapraktan 30 ppm (9531 kg/da) uygulamasından ve bunu sırayla yaprak 20 (9020 kg/da), toprak 40 (8910 kg/da), yaprak 10 (8742 kg/da), toprak 30 (8681 kg/da), yaprak 40 (8580 kg/da), toprak 20 (8510 kg/da), toprak 10 (8220 kg/da) ve kontrol (7988 kg/da) uygulaması izlemiştir. Yapraktan 30 ppm (9531 kg/da) uygulamasından elde edilen bu değer kontrole (7988 kg/da) kıyasla 1543 kg/da ve % 16.2 oranında fazladır. Bitki boyuna etkisi en yüksek topraktan 40 ppm (165.8 cm) uygulamasından elde edilmiştir ve bu değer kontrole göre (145.5 cm) 20.3 cm ve % 12.3 oranında fazladır. Hümik asit uygulamalarının antioksidan aktivite üzerine etkisi istatistiki yönden önemsiz bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTM.Sc. ThesisDETERMINATION OF THE EFFECT OF HUMIC ACID APPLICATION ON YIELD AND ANTIOXIDANT ACTIVITY IN EGGPLANTMehmet Ali KARGICAKSuleyman Demirel UniversityGraduate School of Applied and Natural SciencesDepartment of HorticultureSupervisor: Prof. Dr. Hüseyin PADEMThis study was executed at the Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Suleyman Demirel University in 2007.The purpose of this study is determined to yield and antioxidant activity on eggplant with humic acid applications. Aydın siyahı which was a kind of eggplants, humacit liquid as humic acid were used in the experiment. To determine the the effective of yield and antioxidant activity on eggplant with humic acid was started 3 weeks after planting and 3 weeks intervals was made the applications. The applications of humic acid was applied to soil and leaf which was practiced with control, 10, 20, 30 and 40 ppm doses.In terms of the investigated criterias, most of humic acid applications were higher than the control. It was important that, especially the amounts of yield, height of plant, chlorophyll a, Cu, Mn, Fe, B. In the results that highest values at yield: 30 ppm application from leaf, in order applications leaf 20 (9020 kg/da), soil 40 (8910 kg/da), leaf 10 (8742 kg/da), soil 30 (8681 kg/da), leaf 40 (8580 kg/da), soil 20 (8510 kg/da), soil 10 (8220 kg/da) ve control (7988 kg/da) was observing. The values which was compare with the control 30 ppm application from leaf was get more than 1543 kg/da and % 16.2. The effect of height of plant was get the highest value for 40 ppm application from soil. This value compared to control (145.5 cm) was more than 20.3 cm and % 12.3. The applications of humic acid was unimportant for antioxidant activity effect istatistically.