Epiandrosteron bileşiğinin bazı aspergillus türleri ile biyotransformasyonları
The biotransformation of epiandrosterone by some aspergillus species
  1. Tez No: 259122
  2. Yazar: AHMET UZUNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KUDRET YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyotransformasyon, Aspergillus terreus, Aspergillus tamarii, Epiandrosteron
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu çalışmada epiandrosteronun Aspergillus terreus MRC 200365 ve Aspergillus tamarii MRC 72400 küflerinde nasıl metabolize edileceğini incelemek için bileşiğin bu küfler ile biyotransformasyonları gerçekleştirildi. Aspergillus terreus MRC 200365 ile inkübasyon sadece bir metabolit verirken Aspergillus tamarii MRC 72400 ile inkübasyon ise iki ayrı metabolit verdi.İnkübasyonlar sonrasında başlangıç maddesi ve elde edilen bileşiklerin erime noktaları ile 1H NMR, 13C NMR, ve IR spektrumları alındı. Başlangıç maddesi ve bileşiklere ait erime noktaları ile spektrumlar karşılaştırıldığında Aspergillus terreus MRC 200365 ile inkübasyonun 3ß-hidroksi-17a-okza-D-homo-5?-androstan-17-on bileşiği ile sonuçlanırken Aspergillus tamarii MRC 72400 ile inkübasyonunun ise 3ß-hidroksi-17a-okza-D-homo-5?-androstan-17-on ve 3ß,11ß-dihidroksi-5?-androstan-17-on bileşikleri ile sonuçlandığı anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
In this work, epiandrosterone was incubated with Aspergillus terreus MRC 200365 and Aspergillus tamarii MRC 72400 in order to see how it would be metabolized by these two fungi. Incubation with Aspergillus terreus MRC 200365 afforded only one metabolite whereas incubation with Aspergillus tamarii MRC 72400 afforded two metabolites.The melting points and 1H NMR, 13C NMR and IR spectra were taken from both starting material and the metabolites from the incubations. When the melting points and 1H NMR, 13C NMR and IR spectra of the starting material and metabolites were compared with each other, it followed that incubation with Aspergillus terreus MRC 200365 afforded only 3ß-hydroxy-17a-oxa-D-homo-5?-androstan-17-one while incubation with Aspergillus tamarii MRC 72400 afforded 3ß,11ß-dihydroxy-5?-androstan-17-one and 3ß-hydroxy-17a-oxa-D-homo-5?-androstan-17-one.Keywords : Biotransformation, Aspergillus terreus, Aspergillus tamarii,Epiandrosterone.