Rüzgar enerjisi santralı Esentepe Yerleşkesi örneği
Wind energy plant, study for Esentepe Campus
- Tez No: 259147
- Danışmanlar: PROF. DR. RIZA GÜVEN, YRD. DOÇ. ÜNAL UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: RES-Rüzgar enerjisi Santralı, Türbin, SAÜ-Sakarya Üniversitesi, Esentepe, Enerji, MTEP-Eşdeğer Petrol Değeri, Yapılabilirlik, Kredi, Finansman, RES-Wind Energy Plant, Turbine, SAU-Sakarya University, Esentepe, Energy, MTEP-Petroleum Equivalent Value, Feasibility, Credit, Financement
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu çalışmada, Sakarya Üniversitesi Yerleşkesi'nin 2.5 km kuzeyinde yer alan 340 metre yüksekliğindeki tepede yapılmakta olan, ancak henüz tamamlanamayan Rüzgar ölçüm değerleri doğrultusunda bir Rüzgar Enerjisi Santralı - RES kurulmasının ekonomik irdelemesi yapılmıştır.Bu çerçevede Enerjinin Dünya'daki ve Türkiye'deki güncel durumu da incelenmiştir. Fosil yakıtların yakın bir gelecekte tükeneceği, bu yakıtların çevreyi olumsuz etkilediği buna rağmen enerji talebinin arttığı bilinmektedir. Bu nedenle sürdürülebilr yenilenebilir - çevre dostu enerji üretimi hızla önem kazanmaktadır.Eğitim kurumlarının bu gelişmeye, uygulamada da, önderlik etmesi ayrıca fevkalade değer arzetmektedir. Sakarya Üniversitesi bu anlamda öncü kuruluşlardan birisi olabilme şansına sahiptir.Yapılan çalışmada, gelişen RES teknolojileri ile birleştirildiğinde 7 - 7.5 m./sn. rüzgar hızında - ki söz konusu bölgede yapılan ölçümlerde bunlara yakın değerler elde edilmiştir - Tercihen 3 veya 4 adet, seçenek olarak ta 10 adet'e kadar değişik güçteki RES'lerle toplam 6 MW güç, 16 milyon KW-hr/yıl enerji elde edilebileceği hesaplanmıştır.Sakarya Üniversitesi yıllık 6 milyon KW-hr enerji kullanmakta ve bunun için yılda 1,5 milyon TL (700,000 ?) para ödemektedir. Üniversitenin bina yatırımları süreceğine göre kullanım ve enerji maliyeti giderek artacaktır.Özetle üretilecek enerjinin % 40'ı Üniversite ihtiyacı için kullanılarak, kalanı SEDAŞ'a satılabilecek ve yaklaşık 7.1 milyon Avro tutarındaki yatırım kendisini 10-11 yılda geri ödeyebilecektir.
Özet (Çeviri)
This study is the financial explication of the construction of a wind power plant, which is to be built in future, on a 340 m. high hill, located 2.5 km. away north of Sakarya University Esentepe Campus. The preliminary studies for this project, concerning the wind measurements, are still in progress.Despite the negative effects of fossil fuels on the environment and the depletion of reserves in the near future, demand for energy is dramatically increasing worldwide. For this reason generating the sustainable renewable, environment friendly energy is becoming increasingly important.Leadership and role - modeling of educational entities in this improvement and development is extremely influencial and significant. Sakarya University can be one of the pioneer institutions.Studies show that, with the integration of developing technologies of Wind Energy Plants, the installation of preferably 3 or 4 (alternatively up to 10) wind turbines with a total power of 6 megawatts can produce 16 million kW-hr/year energy at an average of 7-7.5 m/sec. wind speed. Measurements obtained in the area mentioned are almost equal to that level.Sakarya University is consuming yearly 6 million KW-hr electric energy, and pays 1,5 million TL. equivalent to 700,000 ?. Since the university is expanding and the building investments are going on, ,this consumption certainly will increase.Assuming that, university consumes 40 % of this energy produced, and sells the rest to SEDAŞ, expectations will be? 7.1 million Euro investment will pay off itself within 10 - 11 years .