Organik atıklardan rulo çim yetiştirme ortamının hazırlanması
The preparation of roll grass growing environment with using organic waste
  1. Tez No: 259159
  2. Yazar: ERSOY ÖZAD
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİM ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Organik Atıklar, Çim, Rulo Çim, Yetiştirme Ortamı, Organic Wastes, Grass, Turf Grass Sod, Growing Media
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmanın amacı, çim üretim alanlarında toprak kaybını önlemek için topraksız rulo çim üretiminde kullanılabilecek geri dönüşümlü organik maddeden rulo çim yetiştirme ortamı formülasyonları geliştirmektir. Rulo çim yoğun tarımsal uygulamalar ile üretilen çim üst yüzeyi şeklinde tanımlanmaktadır. Taşınabilir ve kolay hasat edilebilir çim türlerinden biri olan rulo çim daha çok ticari amaçlar için üretilmektedir. Rulo çim hasat aşamasında alandan kaldırılan toprak miktarı sebebiyle yoğun eleştiriler alan bir üretim metoduna sahiptir.Çalışmada fındık zürufu ve torf dolgu maddesi ve arıtma çamuru, kentsel katı atık kompostu ile tavuk gübresi gübre sağlayıcı olarak kullanılarak 6 farklı yetiştirme denenmiştir. Torf ve mineral gübre uygulaması kontrol amacıyla denenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, fındık zürufu, tavuk gübresi, arıtma çamuru ve kentsel katı atık kompostu, kaliteli rulo çim üretiminde başarılı sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to develop growing media formulation by organic material to use turf grass production in order to prevent soil loss from sod production land. Turf grass sod is a mature grass cover, which is produced, in an intensively managed agricultural operation. It is removed intact with some amount of soil, transplanted in another area and instantly forms a grassy turf cover. The amount of soil removed during harvest operations is the issue most often raised. This is offset by the environmental benefits of sod use.In the experiment, 6 different media formulation prepared from hazelnut husk and peat as supporting material and biosolids, municipal waste compost and poultry manure as fertilizer additives. Peat and mineral fertilizer used as control treatment. Results indicated that high quality turf grass can be produced using hazelnut husk including poultry manure, biosolids and municipal waste compost.