Communication of smart materials: Bridging the gap between material innovation and product design
Akıllı malzemeler bağlamında iletişim: Malzeme inovasyonu ve ürün tasarımı arasindaki boşluğu gidermek
- Tez No: 259208
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OWAİN PEDGLEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Akıllı malzemeler, malzeme özellikleri, endüstriyel tasarım, ürün tasarımı, bildirişim hiyerarşisi, iletişim, Smart materials, material properties, industrial design, product design, information hierarchy, communication
- Yıl: 2009
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu tezin amacı, akıllı malzemeler alanındaki yanlış algılamaları ve eksik bilgiyi gidermeye yardımcı olmak için özgün bir şekilde yapılandırılmış `akıllı malzemeler bağlamında, iletişim gereksinimini karşılamaya dönük, endüstriyel tasarım ve ürün tasarımı ile ilgili bildirişim hiyerarşisi'ni sunmaktır. Akıllı malzeme evrenini tanımlayan ortak bir dil ve kültürü geliştirmeye yardımcı olacak detaylar, teknik özellikler, fırsatlar ve malzemelerden kaynaklı yaratıcılık ve buluşçuluk, malzemelerin öznitelikleri ile zenginleştirilerek endüstri ürünleri tasarımcılarının değerlendirmesine sunulmuştur.Bu çalışma, ilk aşamada, akıllı malzemeler üzerine yoğunlaştırılmıştır ve özlü, teknik bir bilgi rezervuarı oluşturur; akıllı malzemelerin sınıflandırılmasına dönük kabul görmüş iki mevcut sistemi eleştirel olarak inceler. Bir sonraki aşamada, endüstri ürünleri tasarımı için uygun malzeme bildirişimini sağlayarak, endüstri ürünleri tasarımcıları tarafından kullanılabilecek akıllı mazlemelere ilişkin bilginin optimum ölçütlerde iletilebileceği kanalları önemle vurgular ve irdeler. Bunu, temel endüstriyel sektörlerde akıllı malzemelerin daha yaygın olarak kullanılmasını engelleyebilecek etmenlerin sunumu da dahil olmak üzere, akıllı malzemelerin sektörlere göre analizi takip eder.Tez, akıllı malzemelerin, malzeme evreninde teknolojik bir atılımı tetikleme potansiyeline sahip olduğunu ve endüstri ürünleri tasarımcılarının, akıllı malzeme alanındaki bilgi birikimini, akıllı malzemelerin kabiliyetlerini ve buluşçuluğu artırma olasılıklarını geliştirme noktasında önemli rolleri olabileceği sonucuna varır. Akıllı malzemelerin, konvansiyonel malzemelerden oldukça farklı yeni kuşak malzemeler olması nedeniyle, bu tezde önerilen `Bildirişim Hiyerarşisi' yolunun titizlikle takip edilerek kullanılmalarının teşvik edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is intended to help eliminate misconceptions and missing information over the realm of smart materials, by offering a newly structured `Information Hierarchy for Smart Materials Communication for Industrial / Product Design?. Industrial and product designers are invited to use the findings of the thesis to assist in developing a common smart materials language and culture, enriched by details, technicalities, opportunities, and creative and innovative material attributes.The study commences with the creation of a concise and compact reservoir of technical knowledge on smart materials and critically contrasts two established systems of classification for smart materials. Then, the subject of materials information appropriate to industrial design is discussed, highlighting channels through which smart materials information may be communicated at an optimum level so as to be amenable to exploitation by industrial designers. A sectoral analysis of smart materials use follows, including the presentation of factors that may hinder their more extensive exploitation in major industrial sectors.The thesis concludes that smart materials have potential to initiate a breakthrough in the materials universe, and that industrial designers have a role in promoting smart materials knowledge, the capabilities of smart materials, and their innovation possibilities. It is recomended that since smart materials are a new generation of materials quite different from the conventional, they be promoted carefully through the proposed Information Hierarchy.