Farklı seviyelerde kalsiyum ve organik mangan içeren rasyonların büyüyen Japon bıldırcınlarda performans ve bazı dokularda kalsiyum ve mangan konsantrasyonuna etkileri
The effects of rations containing different levels of calcium and organic manganese on performance and some tissues calcium and manganese concentration of Japanese quails
  1. Tez No: 259317
  2. Yazar: AHMET ARICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPÖNDER YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bıldırcın, kalsiyum, mangan, performans, kemik, plazma, Quail, calcium, manganese, performance, bone, plasma
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma, farklı seviyelerde kalsiyum (Ca) ve organik mangan (Mn) içeren rasyonların büyüyen bıldırcınlarda besi performansı ve bazı dokularda Ca ve Mn konsantrasyonuna etkisini tespit etmek maksadıyla yapılmıştır. Denemede mısır- soya küspesi ağırlıklı rasyon (% 24 HP, 2900 kcal/kg ME, % 0.50 metiyonin, % 1.30 lisin, % 0.80 Ca ve 60 ppm Mn) kontrol rasyonu olarak kullanılmıştır. Denemede 4 farklı Ca (% 0.40, 0.80, 1.60 ve 2.40) ve 3 farklı Mn (0, 60 ve 120 mg/kg) seviyeleri ile bunların kombinasyonlarından oluşan 12 muamelenin etkisi araştırılmıştır. Deneme 35 gün sürmüş ve hayvanlar deneme boyunca ad libitum olarak yemlenmiştir.Muamele grupları arasında deneme sonu ortalama canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, karkas randımanı, kemik külü, kemik Ca ve Mn konsantrasyonu ile plazma Ca konsantrasyonu bakımından önemli farklılıklar vardır. Ancak, deneme rasyonları; yem değerlendirme katsayısını, yaşama gücünü ve plazma Mn konsantrasyonunu önemli olarak etkilememiştir. Sonuç olarak, büyüyen Japon bıldırcınlarında % 0.40 Ca içeren rasyona 120 mg/kg seviyesinde organik Mn ilavesinin uygun olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of diets containing different levels of calcium (Ca) and organic manganese (Mn) on fattening performance and some tissues calcium and manganese concentration of Japanese quails. In the experiment, the diet based corn-soybean meal (22 % crude protein and 2900 kcal/kg metabolizable energy) is used as control. In the experiment, the effect of four different levels of dietary Ca (0.40, 0.80, 1.60 and 2.40 %) and three different levels of dietary organic manganese (0, 60 and 120 mg/kg) and, the effeccts of 12 treatments consisiting their interactions were investigated. The experiment was lasted for 35 days period. The birds were fed as ad libitum.There were significant differences among the treatment groups in terms of average final body weight, body weight gain, feed consumption, carcass percentage, bone ash, the Ca and Mn concentrations of bone and the Ca concentration of plasma. But, the experimental diets did not effected the average feed conversion ratio, mortality and plasma Mn concentration of quails. As a result, ıt may be say that 120 mg/kg supplementation manganese to diets containing 0.40 % Ca is suitable in growing Japanese quails.