Çanakkale (Türkiye)'de önemli kumul ve tuzcul alanların florası ve eklojisi
Flora and ecology of important salty and sandy areas in Çanakkale (Turkey)
- Tez No: 259343
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Flora, Ekoloji, Psammofit, Halofit, Kumul, Tuzcul, Flora, Ecology, psammophyta, halophyta, sandy area, salty area
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Önemli doğa koruma alanları kapsamında seçilen, Çanakkale İli'ne bağlı, 13 adet kumul ve tuzcul alanda arazi çalışması yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda 712 adet bitki örneği toplanmış ve teşhisi yapılmıştır. Araştırma sonucunda 13 bölgeden toplam 51 familya, 164 cins ve 257 takson tespit edilmiştir. Takson sayısına göre sıralandığında ilk üç familyayı 43 adet taksonla Poaceae, 33 adet taksonla Asteraceae ve 29 adet taksonla Fabaceae familyaları oluşturmaktadır.Tespit edilen bitki taksonlarından % 35'lik kısmı (89 adet) Akdeniz, % 16 (40 adet) geniş yayılışlı, % 5 (13 adet) Avrupa- Sibirya fitocoğrafik bölgesine ve % 1'lik (4 adet) kısmı da kozmopolit türlerden oluşmaktadır. % 43'lük kısmı ise fitocoğrafik bölgesi tespit edilemeyen türlerdir.Araştırma alanları içerisinde bulunan 5 adet tuzcul alandan toprak örnekleri alınmış ve sonuçlarla, tespit edilen bitki çeşitliliği karşılaştırılmıştır. Chenopodiaceae familyasının belirlenen bu beş alan içerisindeki diğer türlere oranları verilmiş ve karşılaştırmaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
A field survey was made in 13 dune and halophilic areas of city of Canakkale, which was chosen between important conservation areas. At the end of the surveys, 712 plant specimens were collected and identified. After research, 51 familia, 164 species and 257 taxa were determined from 13 areas. If arranged by taxa quantity, first 3 domestics are Poacae with 43 taxa, Asteraceae with 33 taxa and Fabaceae with 29 taxa.35% of identified plant taxa (89 species) is from Mediterranean fitogeographic area, 16% is wide spreaded (40 species), 5% (13 species) is from European ? Siberian fitogeographic area and 1% of indentified plant taxa (4 species) consists of cosmopolit species. 43% of identified plant taxa in the fitogeographic area was unidentified.Soil specimens were collected from 5 halophilic area of the survey fields and soil analyze results and identified plant diversity were compared. the quantity proportion in Chenopodaceae was compared and also compared with other identified taxa in 5 halophilic areas.