Montaj hattı dengelemeye yönelik bir simülasyon modeli önerisi
A simulation model proposal for assembly line balancing
  1. Tez No: 259477
  2. Yazar: FATİH KOÇANALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN FIĞLALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Montaj Hattı, Montaj Hattı Dengeleme, Üretim Hattı, Simülasyon, Simülasyon Modelleme, Benzetim Teknikleri, Automod, Assembly Lines, Assembl Line Balancing, Production Line, Simülation, Simülation Models, Simülation Tools, Automod
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada montaj hattının dengelenmesini amaçlayan bir model geliştirilmiştir. Bu modelin geliştirilmesinde Automod simülasyon programı kullanılmıştır. Kurulan modelde iş elemanlarının aralarındaki gerçekleşme sıralarına bağlı olan hazırlık süreleri göz önüne alınmıştır. Sonrasında iş elemanlarının atanma sıraları belirlenmekte, bu belirlenen sıraya göre iş elemanları, istasyonlara öncelik ilişkilerine uyularak ve önceden belirlenmiş olan çevrim süresini aşmayacak şekilde atanmaktadır. Modelde çevrim zamanı, eldeki toplam süre ve günlük TV talebi sabit kalmak koşuluyla iş istasyonlarındaki iş süreleri, toplam istasyon sayısı ve operatör sayıları gibi değişkenler kullanılmıştır.Bu değişkenler ile mevcut sistem üzerinde toplam 4 farklı uygulama yapılmış ve mevcut sistemi iyileştirmeye yönelik en uygun model tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study a model is proposed to develop an assembly line balancing. In order to develop this model Automod simülation program is used. This model is established based on a set of tasks to stations. Then, minimizing the number of stations required while observing task precedence relationships and a cycle time requirement as well as balancing workload across workstations therefore no work station has an excessively high or low workload. In the model, the cycle time, total time and total demand is considered as stable values, the time of the task in the stations, the total number of stations and the number of operators are used as variable factors.With these variable factors totally 4 different practices applied and the optimum model is tried to be stated purposing to balance the line.