Katlanıp açılabilen kompozit bir reflektör tasarımı ve analizi
Analysis and design of deployable compozite reflector
  1. Tez No: 259525
  2. Yazar: MEHMET FATİH ARIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER SOYKASAP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Uydu, Reflektör, Abaqus, Kompozit Malzemeler, Satellite, Reflector, Abaqus, Composite Material
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, yeryüzünü gözetleme maksatlı uydularda kullanılan katlanıp açılabilen kompozit bir reflektörün tasarım ve analizleri yapılmıştır. Reflektörün katlanma sebebi, reflektörde ağırlık ve hacimsel olarak düşüş yapabilmektir. Düşünülen reflektör tasarımının ¼ ölçekli prototipi üretilmiştir. Bu prototip sayesinde reflektör katlanmış ve kendi kendine açılması sağlanarak, tasarımın çalışma prensibi gözlenmiştir.Tam ölçekli reflektör, Abaqus sonlu elemanlar programında modellenmiştir. Reflektör yüzey kalınlığı ve destek elemanları tasarım parametresi olarak ele alınmış ve yapılan analizlerle reflektörün mekanik performansı belirlenmiştir. Analizlerde reflektör ağırlığı, doğal frekans, statik yükler altında malzeme hasarı, şekil değiştirme ve burkulma göz önüne alınmıştır. Yapılan bu analizler sonucunda en uygun tasarım belirlenmiştir. Daha sonra reflektörü hafifletmek için destek yüzeylerine çeşitli şekillerde pencereler açılmıştır. Bu pencerelere sahip yapıların analizleri yapılarak reflektör performansında iyileştirmeye gidilmiştir.Yapılan bu çalışmalar sonucunda, yüzey kalınlığının, reflektöre yerleştirilen farklı kesitli destek elemanlarının ve açılan pencerelerin yapının performans değerlerinde olumlu etki yaptığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study the design and analysis of deployable composite reflector antenna for earth observation mission is presented. ¼ scale prototype of the reflector is manufactured. This prototype reflector is folded and provides self-deployment; and hence the design principles are observed. Full-scale reflector is modeled using the Abaqus finite element modeling software. Thickness of the reflector surface and the types of support elements are taken as design parameters. Mechanical performance of the reflector is obtained in the analyses. In the analyses, the reflector weight, natural frequency, material damage under static load and buckling are taken into account.A result of this analysis the most appropriate design is determined. Cut-outs are introduced in the reflector to lighten it. The performance improvements are realized by the reflector with cut-outs.Positive effect on the performance of the reflector is observed by varying type and dimension of support elements and by introducing cut-outs.