Çanakkale Boğazı'nda (Çanakkale, Türkiye) yayılış gösteren bazı alglerde ağır metal kirliliğinin araştırılması
Investigation of pollution of heavy metal in some algae from Dardanelles (Çanakkale, Turkey)
  1. Tez No: 259575
  2. Yazar: MEHTAP ÜSTÜNADA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN ERDUĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Çanakkale Boğazı, ağır metal, alg, ICP-AES
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Çağımızdaki en önemli çevre sorunlarından biri olan deniz kirliliği, bazen organizmalar için tehdit edici boyutlara ulaşabilmektedir. Ağır metaller, canlılar için gerekli miktarlarının üzerine çıkıldığında toksik etki göstermektedir. Bu metaller deniz suyuyla birlikte denizde yaşayan diğer canlılarda da birikme özelliğine sahiptir. Denizde ağır metal biriktiren en önemli organizmalardan biri de deniz yosunlarıdır. Bu çalışmada, besin zinciri yoluyla insanı da etkileyen toksik ağır metallerin, su ve deniz yosunlarındaki miktarlarının belirlenmesi esas alınarak Çanakkale Boğazı'ndaki farklı noktalardan alınan bazı algler ve bu alglerin bulundukları ortamdan alınan su numunelerinde ağır metal ( Cd, Zn, Cu, Pb) kirliliği İndüktif Eşlemeli Plazma-Atomik Emisyon Spektroskopisi (ICP-AES) tekniği ile araştırılmıştır. Mevsimsel olarak toplanan alg ve su örneklerinde bu metallerin birikim miktarları belirlenmiştir. Bu amaçla alınan alg ve su örnekleri laboratuara getirilecek gerekli ön işlemler tabi tutulduktan sonra ICP-AES tekniği ile analizleri yapılmıştır.Elde edilen bulgulara göre, kirlilik yönünden en fazla rastlanılan element Pb olup mg/l düzeyindedir. Genel olarak su ve alg örneklerinde yazın ağır metal miktarlarında önemli oranda bir artış belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Sea pollution is one of the most environmental problems threaten some organisms in the world. Heavy metals effect toxic if the living get too much. These metals have accumulation potential in the seawater and the other organisms which live in the sea. Algae is one of the most accumulation heavy metal organisms in the sea. In this study, toxic heavy metal (Cd, Zn, Cu, Pb) pollution, which affected human beings through marine food chain, had been researched in some algae and seawater samples collected from different points of Dardanelles by ICP-Atomic Emission Spectrometry Method (ICP-AES) techniques. Accumulation level of these heavy metal had been determined in some algae and seawater samples had been collected four times by the seasons. Therefore collected algae and seawater samples had been brought to laboratory. After they had been prepared for analysis, analysis were performed by (ICP-AES) techniques.According to findings, the element that causes the pollution in the biggest amount is Pb. This amount is about mg/l. Generally, increase level of these heavy metal had been determined in some algae and seawater samples in the summer.