Çanakkale bölgesinde kullanılan istavrit Trachurus mediterraneus (Steindachner, 1868) çaparilerinde tüy renginin av verimine etkisi ve iğne seçiciliğinin belirlenmesi
Determination of feather color on catching efficiency in horse mackerel Trachurus mediterraneus (Steindachner, 1868) handlines and selectivity of hooks in Çanakkale region
  1. Tez No: 543183
  2. Yazar: OKAN UĞUR YURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALKAN ÖZTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Marine Science, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Çapari Takımı, Kuzey Ege Denizi, Çanakkale, İstavrit, SELECT Metodu, Handline, North Aegean Sea, Çanakkale, Hook Selectivity, Mediterranean Horse Mackerel, SELECT Method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
Bu tez çalışmasında Nisan 2014 ve Nisan 2016 tarihleri arasında, Kuzey Ege Denizi'nde Çanakkale Boğazı'nda kullanılan istavrit (T. meditterenaeus) çapari takımlarındaki 6, 7, 8, 9 numara düz J tipi çelik iğnelerin seçicilikleri SELECT metodu kullanılarak hesaplanmıştır. Çalışmada 10 operasyon gerçekleştirilmiş olup yakalanan toplam istavrit (T. meditterenaeus) balığı sayısı 223 adettir. İstavrit çaparisinde kullanılan 6, 7, 8 ,9 numara iğneler için en fazla 6 numaralı iğneyle (63 tane), en az da 9 numaralı iğne ile (43 tane) avcılık yapılmıştır. Çapari takımları ile avlanan bireylerin, iğne büyüklüğüne göre boy ve ağırlıkları ölçülmüştür. Yapılan çalışma sonucu eldeki veriler PASGEARII (2,5version) programıyla analiz edilmiştir. Elde edilen veriler, SELECT (Share Each Length Class's Catch Total) metodu kullanarak 5 farklı model ile analizleri yapılmıştır. Bu analiz sonuçlarına göre en uygun değeri Normal - location modeli vermiştir. Normal- location modeline bakıldığında 6, 7, 8, 9 numara iğnelerin optimum yakalama boyları, sırası ile, 15.39 cm, 14.32 cm, 12.98 cm, ve 12.33 cm olarak yayılım değerleri de tüm iğneler için 3.05 cm olarak hesaplanmıştır. Sonuç olarak; Türkiye balıkçılık sirkülerinde istavrit (T. meditterenaeus) balığının minimum avlanma boyu 13.0 cm'dir. İlk üreme boyu dikkate alındığında, stoğun devamlılığı açısından 8 numaralı iğneden daha büyük iğnelerin kullanılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study , between april 2014-2016 dates, the selectivity of 'J' type steel hooks No 6, 7, 8, 9 used for catching the Mediterranean horse mackerel (T. mediterraneus) in Çanakkale Strait was calculated by using SELECT(Share Each Length Class Catch Total) method. Totally 223 number of Mediterranean horse mackerel caught in 10 different action. While using 6, 7, 8, 9, sized number of hooks on trolline which used for catching the Mediterranean horse mackerel, most catching hook size was 6 numbered hook (counted 63) and less was 9 numbered hook (counted 43). The weight and length measurements of the fish captured by using the troll line were taken for different hook sizes. The informations that obtained from the experiments were analyzed using a computer program of the PASGEARII (2.5version) and this program analyzes the datas that obtained from the experiments in 5 different models using the SELECT method. The model of Normal - location gave the best fit in the selectivity analysis. According to Normal locatıon modal, the optimum catch lengths of 6, 7, 8, 9 numbers hooks were 15.39 cm, 14.32 cm, 12.98 cm, 12.33 cm and respectively. The modal lengths were calculated as 3.05 cm for all hooks. As a result; the minimum length of catching the Mediterranean horse mackerel is arranged 13.0 cm. at the circular letter that arrange the fishing rules in Turkey. Taking into account the Mediterranean horse mackerel fishes's first maturity length, the use of hooks must be bigger than hook size 8.