Kovada gölünün hidrolojik ve meteorolojik kuraklık analizi
Hydrological and meteorological drought analysis of Kovada lake
  1. Tez No: 259615
  2. Yazar: DERYA KÜÇÜKYAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. EROL KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Standart yağış indisi (SYİ), adaptif sinir ağına dayalı bulanık çıkarım sistemi (ANFIS), yapay sinir ağları (YSA), Standardized precipitation index (SPI), adaptive neural based fuzzy inference system (ANFIS), artifical neural networks (ANN)
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Kuraklık; son yılların en önemli sorunlarından biridir. Bu tez çalışmasında, kuraklık, Kovada Gölü için meteorolojik ve hidrolojik açıdan incelendi.Meteorolojik kuraklık için yağış verileri kullanılmıştır. Standart Yağış İndisi (SYİ) yöntemi ile kuraklık sınıfları belirlenmiştir. Kuraklığı modellemek için Adaptif Sinir Ağına Dayalı Bulanık Çıkarım Sistemi (ANFIS) ve Yapay Sinir Ağları (YSA) yöntemleri kullanılmıştır.Kovada Gölü'nün göl seviye ve hacim değerleri kullanılarak hidrolojik açıdan kuraklık değerlendirilmesi yapılmıştır.Hesaplar ve modeller sonucunda yağış ve göl seviyesi değerlerinde azalma olduğu ve kuraklığın meydana geldiği saptanmıştır. Sonuçta, kuraklık konusunda alınabilecek önlemler belirlenmiş ve iklim değişikliği ile mücadele konusuna değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Drought is one of the most important problems of recent years. Within the scope of this thesis, drought was analysed for Kovada Lake from the view points of the meteorologic and hydrologic.Rainfall data were used for meteorological drought. Drought categories were specified with Standardized Precipitation Index (SPI). Adaptive Neural Based Fuzzy Inference System (ANFIS) and Artifical Neural Networks (ANN) methods were used to model drought.By using water level and volume values of Kovada Lake, drought was considered from hydrological point of view.In consequence of calculations and models, drought constitution was determined as there had been a decrease of rainfall amount and water level. In conclusion, precaution taken about drought was determined and struggle with climate change was discussed.